Linkuri accesibilitate

„Schimbările încă urmează, lumea le așteaptă”


Impresii de la lansarea cărților Europei Libere la Cărpineni, de vorbă cu jurnalista Valentina Ursu.

Radio Europa Liberă a lansat, marți, 2 aprilie, în localitatea Cărpineni, volumele sale deja tradiționale „Jurnal săptămânal” și „Realitatea cu amănuntul”. Pentru prima dată, „Jurnalul săptămânal” a fost realizat de colega noastră Valentina Ursu în anul 2005, cu jurnalele invitaților ei din 2004, și se află acum la al 14-lea volum. Iar „Realitatea cu amănuntul” este o selecție a textelor scurte, semnate de colegul nostru, scriitorul Iulian Ciocan, și pe care le difuzăm dimineața, în emisiunea „Moldova la ora 7”. Am stat de vorbă cu Valentina Ursu aseară, imediat ce s-a întors de la Cărpineni.

Valentina Ursu despre lansarea de cărți EL la Cărpineni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Valentina Ursu: „La acest eveniment cultural din mediul urban a fost lume multă și o atmosferă cu adevărat specială. De ce am ales Cărpineni? Pentru că este localitatea cu cel mai mare număr de autori – zece la număr. Am stat de vorbă cu tinerii care învață la Liceul „Ștefan Holban”. Aici își fac studiile 600 de copii, iar peste 100 dintre ei au fost prezenți și au răsfoit cărțile Europei Libere – Jurnal săptămânal și Realitatea cu amănuntul. Precizez că pe parcursul a 15 ani aproape 1.500 de autori au scris pentru 14 ediții, care au fost lansate în 13 localități din Republica Moldova. Așa, dacă să le amintesc repejor – la Chișinău, la Comrat, la Bălți, la Soroca, la Basarabeasca, la Căușeni, la Dubăsari, la Strășeni, la Ialoveni, la Ciuciuleni, la Anenii Noi, la Cahul, la Cărpineni. Deci, sunt 13 localități unde am făcut popasuri cu lansările de carte ale Europei Libere.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Tu mergi în fiecare săptămână prin localitățile Republicii Moldova. Uitându-te de la momentul primei cărți pe care ai editat-o, căci Jurnalul săptămânal îți aparține, el apare în emisiunea noastră săptămânală – La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă –, uitându-te în urmă, în acești 14 ani, ce s-a schimbat în Moldova?

Valentina Ursu: „De fapt, schimbările încă urmează, lumea le așteaptă. Dacă e să-i citez pe interlocutorii mei pe care îi am prezenți la microfon la fiecare sfârșit de săptămână, ei spun că mai degrabă lucrurile bat pasul pe loc. Este adevărat că mulți dintre oamenii simpli învinuiesc guvernarea, dar tot ei își dau seama că cei care guvernează sunt exponenții clasei politice pe care ei îi aleg o dată la patru ani. Mai departe de capitală e mult oftat, mult necaz, multă suferință, multă dezamăgire, puțină încredere în cei care guvernează. Oamenii spun că sunt mult mai rătăciți decât la începuturi, ca atunci, în 2004, adică acum 15 ani, când am fost angajată la Europa Liberă. Lucrurile parcă-parcă începeau să prindă un contur, pentru că se îmbunătățea relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană atunci, în 2004, dar iată că am ajuns în 2019, când cetățenii simpli se întreabă de ce atât de greu se apropie țara lor de Uniunea Europeană, având și un Acord de Asociere. Răspunsul vine tot de la ei – pentru că această clasa politică rămâne a fi coruptă, pentru că nu s-a reușit să se pună capăt oligarhiei, așa cum o înțelege firul ierbii, oligarhi sunt politicienii care profită de sărăcia oamenilor ca să se îmbogățească un grup mic de politicieni și de aici - încă multe, multe semne de întrebare: încotro se îndreaptă Republica Moldova?”

Europa Liberă: Valentina, dar de ce ai ales să ai zece autori de Jurnal în acest an de la Cărpineni?

Valentina Ursu: „Întâmplarea a făcut, pentru că primul care a scris un Jurnal săptămânal era tocmai din diasporă – Gheorghe Furdui, de mai mult de 15 ani se stabilise cu familia la Paris. El a dat curs invitației să facă aceste notițe, aflând de pe Facebook că și altă lume scrie aceste Jurnale săptămânale. Gheorghe Furdui este nepotul lui Ştefan Holban, unul din artizanii Unirii, iar liceul din sat îi poartă numele. Aflându-se la școala din satul natal, dl Furdui s-ar fi lăudat că a scris pentru Europa Liberă un Jurnal. Directoarea acestui liceu, dna Tamara Macari a fost a doua persoană care a ajuns autoare de Jurnal. După care și profesorul de istorie Sergiu Mandiș s-a arătat interesat și a acceptat provocarea. Au urmat alți săteni - Fevronia și Valentin Șelaru, Ion Croitoru, moderatorul de la Radio Pro Mingir. Printre autori sunt și Alina Stanciu, Simona Mîrza, Vitalie Călugăreanu. Unii dintre acești autori și-au amintit despre săptămânile în care au avut și rolul de „scriitori”.”

Europa Liberă: Și ce a fost deosebit în modul în care au scris ei, cei zece oameni din Cărpineni acest Jurnal? Ce i-a apropiat, ce i-a îndepărtat, ce teme crezi că sunt comune pentru această localitate și pentru momentul actual de dezvoltare a Republicii Moldova?

Toți autorii de jurnale din Cărpineni l-au elogiat pe cel care a fost Ștefan Holban...

Valentina Ursu: „Sergiu Mandiș, profesorul de istorie, care a ținut Jurnalul, a vorbit la lansarea de carte că a fost o perioadă foarte importantă din viața lui, pentru că tocmai în 2018 s-a sărbătorit Centenarul Unirii. El, fiind profesor de istorie, și-a ales săptămâna care se încheia cu 31 martie, așa că astăzi încă o dată s-a arătat destul de mulțumit de notițele pe care le-a făcut și crede că peste ani generațiile tinere ar putea să afle nu doar din cărțile de istorie, dar și din cartea cu Jurnale săptămânale ce s-a întâmplat în anul 2018 în Republica Moldova și în satul Cărpineni. Din notițele sale de atunci. „E 27 martie - o mare zi istorică ce ne-a fost lăsată de deputații Sfatului Țării care au pus bazele României întregite. Desigur că și noi trebuie să le urmăm păsul, așa că am chemat taxiul pentru a mă deplasa de la Cărpineni la Leușeni, unde urmează să mă întâlnesc cu circa 40 de directori de liceu din Moldova ce urmează să se înfrățească cu 120 de școli din județul Neamț. Liceul Teoretic „Ștefan Holban” va fi reprezentat de mine, întrucât doamna director Tamara Macari nu a putut să meargă, deoarece are de pregătit instituția pentru seminarul cu directorii din raionul Hâncești, așa că am fost onorat de acceptarea domnului Gheorghe Furdui, președintele Alianței pentru Sprijinirea Basarabiei, de a fi martor la evenimentul istoric”.”

Toți autorii din acest sat l-au elogiat în Jurnalele lor pe cel care a fost Ștefan Holban.

Europa Liberă: Și din partea publicului, cu ce mesaj ai plecat de la ei, cu ce gând ai plecat de la ei?

Un subiect dureros – exodul. Jumătate din locuitorii satului sunt peste hotare...

Valentina Ursu: „Să facem cât mai multe emisiuni care ar aborda un subiect dureros – exodul. Jumătate din locuitorii satului sunt peste hotare. Și dacă până nu demult se discuta despre exodul brațelor de muncă, astăzi tot mai mult se vorbește și despre exodul de creiere. Și atunci când le-am propus celor prezenți în sală să vorbească despre trei probleme care macină statul și satul, majoritatea dintre ei au vorbit despre fenomenul migrației. E un subiect dureros și se pare că încă mulți ani se va mai vorbi despre satul și statul pustiu.”

Europa Liberă: Înțeleg că joi va fi o nouă lansare, o nouă localitate, de data asta, la Chișinău?

Va fi o nouă lansare, la Chișinău...

Valentina Ursu: „La Chișinău... Am invitat cei peste 100 de autori de Jurnale, care au scris pentru această a 14-a ediție. Jurnalele săptămânale încearcă să asigure o adevărată imagine a Republicii Moldova de astăzi și de ieri, cu problemele și succesele ei. Cartea aceasta adună gândurile mai multor oameni din diverse domenii, care și-au prezentat Jurnalul la sfârșit de săptămână, așa cum spuneai, Oana. Dacă stau și mă gândesc, am avut Jurnalul țăranului, Jurnalul primarului, Jurnalul preotului, Jurnalul gravidei, Jurnalul șomerului, Jurnalul pușcăriașului, Jurnalul deputatului, Jurnalul ministrului, Jurnalul profesorului, Jurnalul premierului, al doctorului, al cerșetorului, al miresei...”

Europa Liberă: Și când va fi Jurnalul Valentinei Ursu?

Valentina Ursu: „Atunci când o să încheiem aceste ediții.”

XS
SM
MD
LG