Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a emis un ordin prin care interzice explicit militarilor să participe la activități peste hotare fără voia sa, după ce nu i-a reușit să împiedice plecarea unui contingent moldovean la exercițiul „Rapid Trident” din Ucraina. Șeful statului tocmai încheiase o inspecție la unitățile Armatei Naționale pentru a se asigura că nu sunt instruite de americani, cum afirmase vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Și-a trimis și ieri emisarii la batalioanele de pacificatori să verifice că nu se duc în Ucraina, dar militarii au plecat totuși, respectând o hotărâre de guvern.
Contingentul de militari delegați să participe la exerciţiul anual „Rapid Trident” a ajuns în această dimineață la Iavoriv, regiunea Lvov. Informația a confirmat-o pentru postul nostru de radio de serviciul de presă al Ministerului Apărării. Cei 57 de militari au călătorit cu autocarul, iar cheltuielile de 6783 de lei, adică mai puţin de 400 de dolari pentru asigurari medicale, le-a acoperit ministerul. Cheltuielile de transport le-au suportat organizatorii, se arată în răspunsul Ministerului Apărării, şi nu din bugetul statului, cum a declarat astăzi preşedintele Igor Dodon, care a operat cu pretinsa sumă de un milion şi jumătate de lei.
Între altele, şeful statului a reproșat guvernului şi Ministerului Apărării că ar fi interpretat greșit legislația atunci când au menționat că militarii moldoveni pleacă la stagiere la Iavoriv, ocolind astfel decretul preşedintelui care a anulat anterior deplasarea. Pentru a evita asemenea situaţii pe viitor, șeful statului a semnat astăzi un ordin prin care interzice militarilor să participe la orice fel de activități desfășurate peste hotarele țării fără acordul președintelui care deține din oficiu funcția de comandant suprem al Armatei.
Igor Dodon a mai dispus demisia viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, şi iniţierea unei anchete de serviciu ca să fie sancţionaţi ofiţerii care au încălcat ordinul preşedintelui. Şeful statului a mai reproşat Guvernului că face jocul Occidentului:
„Credeţi-mă, dacă ar fi fost ţară prezidenţială, cu competenţă pentru preşedinte, zburau ca … şi noi vom ajunge la chestia asta. Cum spun ruşii: nikto ne zabît, nişto ne zabîto! (…) Vedem tot mai des în ultimul timp tot mai multe declaraţii şi acţiuni anti-Rusia şi pro-NATO, pro-Statele Unite. Haideţi să spunem sincer, această guvernare nu are şanse, acest partid care este la guvernare nu are şanse să învingă la următoarele alegeri. Unica soluţie a lor e confruntarea geopolitică şi susţinerea din partea Occidentului, doar atât. Interesul geopolitic al Partidului Democrat pentru lupta politică internă, asta este doar, nimic mai mult.”
Nu este pentru prima dată când preşedintele ia la control bazele militare din cadrul Ministerului Apărării sugerând că prin cooperarea cu Occidentul, Moldova şi-ar pune în pericol neutralitatea.
La următoarea şedinţă a Consiliului de Securitate voi insista ca pe ordinea de zi a acelei şedinţe să fie şi subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul respectiv.
La mijlocul lunii trecute Igor Dodon a inspectat poligonul de la Bulboaca la o săptămână după ce vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a scris pe pagina sa de Facebook că „americanii încep la Bulboaca instruirea diversioniștilor în vederea unui nou conflict armat cu Transnistria”. După controlul realizat personal, Dodon a anunțat ca nu exista temei pentru îngrijorări.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a reproşat astăzi lui Igor Dodon că abuzează de unele „instrumente care i-au fost oferite prin lege” şi că ar „înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al Armatei”:
„La următoarea şedinţă a Consiliului de Securitate voi insista ca pe ordinea de zi a acelei şedinţe să fie şi subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul respectiv – a exerciţiilor militare şi pagubele care sunt aduse, prejudiciul care este adus pentru securitate şi pentru Armată, prin neparticiparea la exerciţii militare. (…) Armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă şi, atunci, ce fel de comandant al armatei eşti dacă nu îţi pasă de armată?”
Săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip au boicotat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, la care preşedintele Dodon intenţiona să le ceară socoteală pentru că l-au declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Şeful statului i-a avertizat ulterior că va coopta noi membri ca această institutie să poată funcţiona nestingherit daca cei doi fruntaşi democraţi vor continua să neglijeze invitația președintelui.