Linkuri accesibilitate

Schimb intens de atacuri aeriene între Israel și Fâșia Gaza


Sistemul antiaerian al Israelului, interceptând rachete lansate de militanții din Fâșia Gaza, Ashkelon, 11 mai 2021

Israelul și militanții palestinieni din Fâșia Gaza au avut un schimb intens de atacuri aeriene marți, după escaladarea dramatică provocată de mai multe zile de tulburări în Ierusalim, care i-a determinat pe secretarul general al Națiunilor Unite și Crucea Roșie Internațională să lanseze apeluri la reținere și reducerea tensiunilor adresate ambelor părți.

Autorități ale sistemului de sănătate din Fâșia Gaza controlată de mișcarea islamistă Hamas au spus că 28 de palestinieni, între care 10 copii, au fost uciși și peste 120 au fost răniți, începând cu seara zilei de luni, în urma loviturilor aeriene lansate de Israel.

Militari israelieni au supus că au ucis cel puțin 16 militanți. Un bloc de locuit cu 13 etaje din Fâșia Gaza s-a prăbușit, după unul din cele câteva zeci de atacuri israeliene.

Între timp, militanții palestinieni au lansat sute de rachete asupra Israelului, omorând trei civili și rănind cel puțin 10. Israelul spune că explozii s-au produs și au fost incluse sirene la o distanță de 70 de kilometri de coasta Fâșiei Gaza.

Aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv a suspendat toate zborurile din cauza atacurilor cu rachetă.

Militanții grupării Hamas spun că au acționat ca să apere moscheea al-Aqsa din Ierusalim de „agresiunea” Israelului, după ce în ultimele zile aceasta a fost locul unor ciocniri violente între poliția israeliană și palestinieni, soldate cu sute de răniți. Violențe s-au produs și în Cisiordania.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Hamas a trecut „o linie roșie” trăgând rachete asupra Ierusalimului și că Israelul va reacţiona cu forţă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG