Linkuri accesibilitate

Scholz: Rusia blochează deliberat livrarea turbinei necesare pentru a crește debitul de gaz


O turbină Siemens pentru conductele de gaz
O turbină Siemens pentru conductele de gaz

Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Moscova că întârzie intenționat livrarea unei turbine, refuzând să prezinte documentele necesare pentru a transporta produsul în Rusia. Instalarea acesteia ar permite creșterea livrărilor de gaz prin gazoductul Nord Stream 1.

„Nu există niciun motiv pentru care această livrare să nu poată avea loc", a declarat cancelarul german pe 3 august, stând chiar lângă turbina pregătită de expediție. Moscova trebuia doar să spună că „dorește să aibă turbina și să furnizeze informațiile vamale necesare pentru transportul către Rusia”, a adăugat liderul german.

Gigantul energetic rus de stat Gazprom a redus fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate începând cu 27 iulie, spunând că această măsură a fost necesară deoarece nu a primit turbina trimisă la întreținere în Canada.

Atât Germania, cât și UE au declarat că nu există nicio justificare tehnică pentru încetinirea fluxului de gaze și au afirmat că măsurile Rusiei au fost motivate politic și legate de sancțiunile impuse de UE Rusiei din cauza invaziei în Ucraina.

Într-un interviu acordat RFE/RL la 26 iulie, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că scuza privind întreținerea turbinei a fost un alt exemplu al modului în care Rusia încearcă „orice fel de instrument și stratagemă” pentru a diviza Europa în privința poziției pe care o au țările blocului comunitar față de războiul din Ucraina, care se află acum în cea de-a șasea lună.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG