Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declara recent ar fi făcut nişte paşi în întimpinarea Chişinăului, când vine vorba de situația celor opt şcoli cu predare în grafia latină din stânga Nistrului. Krasnoselski a spus că taxele pentru arenda clădirilor şi alte impozite ar fi fost micşorate şi că ar fi fost aduse la nivelul celor din Transnistria. „A fost o greşeală faptul că s-a făcut presiunea asupra acestor şcoli. Să le lăsăm să activeze şi să se dezvolte”, a mai declarat liderul de la Tiraspol. Directorii celor opt şcoli, reuniţi astăzi la Chişinău de către Asociaţia Promo-Lex, l-au contrazis însă pe liderul transnistrean spunând că situaţia şcolilor nu s-a îmbunătăţit. Unii dintre ei au recunoscut însă că după ultima întrevedere dintre Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski la finele lunii martie au achitat facturi reduse la unele utilităţi.
Liceului „Alexandru cel Bun” din Bender a rezistat mai multor încercări ale autorităților transnistrene de a-l închide după ce administrația a refuzat constant să se conformeze în totalitate actelor normative ce funcționează în regiunea transnistreană. Apogeul constrângerilor faţă de instituțiile declarate rebele de autoritățile de la Tiraspol a fost înregistrat în anul 2004 şi de atunci școlile cu predare în limba română ajung periodic pe agenda publică.
Sediul central al liceului „Alexandru cel Bun” este închiriat de la autorităţile nerecunoscute din Bender, celelalte două sedii sunt oferite gratis fiind proprietate a autorităţilor constituţionale din Republica Moldova.
Directoarea liceului, Maria Roibu, spune că taxa pentru chiria sediului central nu a fost micşorată cu nici un bănuț. Două milioane de lei, ce ar fi echivalentul a circa 100 de mii de dolari, a constituit chiria în acest an, ca şi în cel precedent, când fusese majorată cu 10 la sută. Preţul pentru serviciile de apă potabilă şi canalizare au fost şi ele majorate anul trecut cu 270 la sută, spune Maria Roibu:
„În general, instituţiile noastre de învăţământ achită taxe complet diferite de celelalte instituții, nu de azi sau de ieri, ci pe parcursul întregilor ani, doar pentru că instituţiile noastre sunt subordonate Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Domnul de la Tiraspol, pretinsul preşedinte când a zis că a rezolvat problema şcolilor probabil că a avut în vedere că o lună avem de când, fără mare vorbă, nu primim facturile acestea majorate. Dar noi nu avem încredere în ei şi ştim că în orice moment pot să schimbe din nou. Luna aceasta cred că s-a făcut pur şi simplu de ochii lumii.”
Directorul Gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu, a spus şi el că a fost înştiinţat că de la 1 mai va plăti un preţ micşorat pentru gaze naturale.
„A fost după întâlnirea domnului Dodon cu Krasnoselski (n.r. care a avut loc la 30 martie). Noi am primit chiar de la întreprinderea Dubăsari gaz că de la 1 mai preţul va fi micşorat. Noi plăteam 6900 lei pentru o mie de metri cubi, dar acum e 2900 de lei. Ne-am scăzut cu 4 mii de lei. Când se va începe sezonul de încălzire nu ştim cum va fi pentru că ei o să aibă pierderi mari şi atunci nu suntem încredinţaţi că ei o să se ţină de cuvânt.”
Constantin Sucitu nu exclude că ar fi vorba de nişte mici concesii acceptate de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la cererea şefului statului Igor Dodon. Cu ce preţ însă? Managerii şcolilor s-au dat cu presupusul observând mai în glumă, mai în serios că la scurt timp Chişinăul a anunţat că revine la cumpărarea energiei electrice din Transnistria.
Nu în toate cele opt şcoli au fost însă reduse tarifele pentru unele servicii, iar taxa de chirie la niciuna din ele, contrar afirmaţiilor lansate de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În cazul liceului teoretic Evrica din Râbniţa taxa pentru chiria sediului a fost majorată în acest an cu peste 8 la sută. Începând cu 2004 când elevii şi profesorii au fost alungați din sediul ce le aparţinea, administrația liceului închiriază o grădiniță ce aparţine Uzinei Metalurgice, a amintit directoarea instituţiei Eugenia Halus:
„În 2017 chiria s-a mărit cu 3 mii 600 de dolari (n.r. constituind în total 36.300 de dolari). La întrebarea mea din ce cauză s-a mărit chiria pentru acelaşi sediu mi s-a răspuns că toate preţurile vin de la Tiraspol şi că aceasta este preţul economic şi că ar trebui să le spun mulţumesc că se opresc la preţul economic şi nu cel politic. Prin urmare ceea ce se declară nu este adevăr. Şcolile cu predare în limba română sunt de azi pe mâine.”
Directorii au menționat că existența școlilor este pusă sub un mare semn de întrebare şi din cauza reducerii drastice a numărului de elevi. Datele Asociaţiei Promo-Lex arată că din 2012 încoace numărul elevilor a scăzut cu 35 la sută, iar cauza nu ar fi una de ordin demografic. Întrebaţi totuşi care ar fi în opinia lor problema prioritară pe care ar trebui să o soluţioneze autorităţile constituţionale, managerii au spus cea a sediilor. Or lor li se pare total injust faptul că anual din bugetul de stat se achită sume fabuloase pentru chiria sediilor acestor instituţii, bani care ajung în visteria administraţiei separatiste.