Linkuri accesibilitate

Scriitorul Viktor Șenderovici, amendat pentru că nu a respectat legea „agentului străin”


Scriitorul rus Viktor Șenderovici

Cunoscutul scriitor rus Viktor Șenderovici, care trăiește în prezent în afara Rusiei, a fost amendat pentru „nerespectarea statutului de agent străin”.

Pavel Cikov, șeful organizației de apărare juridică Agora, a scris pe canalul său Telegram, la 2 august, că tribunalul districtual Preobrajenski din capitala rusă l-a amendat pe Șenderovici cu 10 000 de ruble (160 de dolari) pentru că nu și-a marcat postările online cu eticheta „agent străin”.

Cikov a declarat că decizia va fi atacată cu recurs. Șenderovici, editorialist la The New Times, a fugit din Rusia într-o țară nespecificată în ianuarie, după ce a fost lansată o anchetă pentru calomnie împotriva sa la cererea omului de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Șenderovici, în vârstă de 63 de ani, l-a criticat pe Prigojin pentru că s-ar afla la conducerea contractorului militar privat rus Vagner Group, o forță paramilitară pe care guvernele occidentale susțin că Kremlinul a folosit-o în conflictele din Ucraina, Libia, Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană.

Șenderovici a fost trecut pe lista agenților străini de către Ministerul Justiției în decembrie. Legile rusești privind agenții străini le impun celor desemnați să se înregistreze la autorități și să marcheze conținutul cu eticheta de „agent străin”, în caz contrar riscând amenzi administrative.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG