Linkuri accesibilitate

Scrutinul din 11 iulie va fi monitorizat și de Rețeaua Europeană ENEMO


Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a fost invitată de către Comisia Electorală Centrală să participe la observarea alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din Moldova.

ENEMO a acreditat șapte experți electorali internaționali și zece observatori pe termen lung. Patru dintre membrii echipei de baza au fost desemnați în Chișinău, în timp ce ceilalți experți și toți observatorii pe termen lung vor monitoriza alegerile de la distanță. În ziua alegerilor, Misiunea de Observarea a Alegerilor ENEMO va monitoriza atât procedurile de votare, cat și de numărare la secțiile de votare din toată Moldova.

Misiunea de Observarea a Alegerilor ENEMO va prezenta Raportul Interimar la sfârșitul lunii iunie, constatările preliminare la data de 12 iulie și Raportul Final asupra monitorizării alegerilor - timp de două luni după desfășurarea alegerilor.

Potrivit lui Zlatko Vujovic, Șef al Misiunii ENEMO, citat de agenția IPN: „Toate alegerile desfășurate sunt importante, însă unele sunt organizate în perioade critice. Aceste alegeri sunt organizate într-un moment cheie pentru integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova. Asemenea circumstanțe au capacitatea de a crea tensiuni. În aceste condiții, rolul ENEMO în monitorizarea alegerilor este și mai important ca niciodată.

În afară de îmbunătățirea proceselor electorale, o mai mare transparență a guvernelor și responsabilitatea acestora față de cetățeni, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este principalul obiectiv al ENEMO, circumstanțele specifice țării și ale viitoarelor alegeri ne fac prezența aici cruciala. ENEMO este prezentă în Moldova pentru a îmbunătăți transparența viitorului proces electoral, pentru a evalua integritatea și compatibilitatea acestuia cu standardele internaționale și legislația internă, precum și pentru a oferi recomandări pentru domeniile potențiale de îmbunătățire. Avem convingerea că alegerile se vor desfășura în conformitate cu standardele internaționale și că, pe această ipoteză, prezența noastră aici va contribui la creșterea încrederii cetățenilor moldoveni în alegeri și in instituțiile statului”.

Rețeaua ENEMO a observat toate alegerile desfășurate în Moldova începând cu anul 2016 (Prezidențiale 2016, Parlamentare 2019, Locale 2019, Prezidențiale 2020). Misiunea de Observare a alegerilor ENEMO din data de 11 iulie 2021 a Alegerilor Parlamentare anticipate din Republica Moldova este susținuta financiar de către Delegația Uniunii Europene, Institutul Național Democratic (NDI) și Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG