Linkuri accesibilitate

Jocuri de putere și scurta viață a majorității democrate din Senatul american


Senatoarea independentă de Arizona, Krysten Sinema

Majoritatea democrată din Senat câștigată după alegerile din Georgia nu a avut viață lungă, odată cu anunțul senatoarei de Arizona, Krysten Sinema că părăsește Partidul Democrat pentru a deveni independentă.

Sinema alături de senatorul de Virginia de Vest, Joe Manchin fuseseră în ciclul parlamentar anterior, voturile moderate, care au împiedicat stânga partidului și pe alocuri și administrația Biden, să obțină ce își doreau.

Jocurile de putere și scurta viață a majorității democrate din Senatul american
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Acum că democrații ar fi avut 51 de locuri, față de 49 ale republicanilor, puterea celor doi urma să se diminueze, asta este una dintre explicațiile deciziei lui Sinama, un fel de șah la conducere. Este evident un joc politic.

Calculul ei este că democrații nu își pot permite, cel puțin deocamdată să o pedepsescă, ea cerând să rămână în grupul parlamentar și să mențină poziții în comisii ale Senatului. Liderul democrat Charles Schumer înțelege că 51 de voturi sunt de preferat alternativei, 50. Majoritate în Senat înseamnă control asupra tuturor comisiilor, dreptul de a cere oricui să apară în fața acestor comisii pentru depoziții și posibilitiatea de a confirma mai rapid numirile făcute de Biden pentru ramura executivă și cea juridică a guvernului. Schumer nu poate decât spera că Sinema va vota pentru cea mai mare parte a agendei politice a președintelui Biden și că va fi o punte către nu puținii ei aliați politici republicani, când va fi nevoie de compromisuri bipartizane.

Poziția lui Sinema în Senat va fi similară cu cea a altor doi independenți, ambii în grupul parlamentar democrat – Angus King, din Maine și Bernie Sanders din Vermont. După victoria democraților în Georgia, deputații de la extrema stângă și-au exprimat satisfacția pentru reducerea influenței aripii moderate, dar nu și Schumer care a înțeles riscul ca cei doi să treacă la republicani, partidul său pierzând – dacă asta s-ar întâmpla - controlul asupra Senatului.

Rămâne de văzut dacă Krysten Sinema va recâștiga locul ei în Senat, în 2024, fără sprijinul partidului, într-un stat – Arizona - extrem de divizat, unde apartenența politică contează.

XS
SM
MD
LG