Linkuri accesibilitate

Se împlinesc 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial


Franța: 8 mai 1945, mulțimea adunată pe Champs Elysees, la Paris.

Se împlinesc 75 de ani de la încheierea celui de la Doilea Război Mondial prin capitularea necondiționată a Germaniei naziste, conflagrație în care au murit peste 60 de milioane de oameni.

Peste tot în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a renunțat la marile manifestații sau parade militare de Ziua Victoriei.

În Germania, președintele Bundestag-ului, Wolfgang Scheuble a avertizat că este un moment în care lumea trebuie să realizeze că „democrața și pacea” trebuie mereu apărate. La Berlin este programată o ceremonie, fără public, la memorialul victimelor războiului și dictaturii „Neue Wache”, la care vor participa cancelara Angela Merkel și președintele țării, Frank-Walter Steinmeier.

Anul acesta, pentru a marca 75 de la încheierea războiului, pentru prima dată la Berlin este o zi oficial liberă.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson, într-o scrisoare deschisă adresată veteranilor, a comparat actuala luptă cu pandemia de coronavirus cu al Doilea Război Mondial. „În acest moment aniversar, suntem angajaţi într-o nouă luptă împotriva coronavirusului care necesită acelaşi spirit de efort naţional pe care l-aţi întruchipat în urmă cu 75 de ani", le-a scris Boris Johnson foştilor combatanţi.

În Marea Britanie, festivităţile vor începe la ora locală 11.00 printr-un moment de reculegere şi două minute de tăcere.

Regina Elisabeta a II-a li se va adresa britanicilor într-un discurs înregistrat care va fi difuzat de BBC la orele 21.00 (20.00 GMT), ora la care tatăl său, regele George al VI-lea a anunțat încheierea războiului, cu 75 de ani în urmă.

Țările din fostul spațiu sovietic marchează Ziua Victoriei pe 9 mai, zi care între timp, în Europa Occidentală este dedicată Europei. Rusia a amânat parada militară din Piața Roșie din cauza pandemiei de coronavirus. Președintele Vladimir Putin va depune o coroană de flori la memorialul Soldatului Necunoscut după care va ține un discurs televizat.

XS
SM
MD
LG