Linkuri accesibilitate

Se cristalizează perspectiva primei întrevederi directe Putin-Zelenski


Președinții Vladimir Putin și Vladimir Zelensky, colaj iulie 2019.
Președinții Vladimir Putin și Vladimir Zelensky, colaj iulie 2019.

Se cristalizează perspectiva unei întrevederi Putin-Zelenki, în marginea summit-ului din 9 decembrie de la Paris, a declarat jurnaliștilor Iuri Usakov, unul din principalii consilieri ai Kremlinului. Este vorba de summit-ul în formatul „Normandia” (Rusia, Ucraina, Germania și Franța) la care se va căuta o soluție pentru conflictul separatist din estul Ucrainei.

La summit-ul găzduit de președintele Franței, Emmanuel Macron vor participa președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenki și cancelara Germaniei, Angela Merkel. Ultima reuniune în acest format a avut loc în octombrie 2016 și nu a dus la încheierea conflictului care a făcut până acum peste 13 mii de victime. Aflat într-o vizită în Lituania, președintele ucrainean a declarat că este deschis pentru o întrevedere directă cu Vladimir Putin iar secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat din nou că Statele Unite sprijină Ucraina, cerând Rusiei să respecte așa-numitele acorduri de pace de la Minsk.

Pe 1 octombrie, Kiev-ul și Moscova au căzut de acord ca trupele ucrainene și milițiile separatiste pro-ruse să se retragă în spatele liniei de front, în trei puncte fierbinți.

Dar miercuri, Zelenski recunoștea că perspectiva unei păci durabile este îndepărtată. Ucraina și aliații occidentali acuză Rusia că după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, au început să sprijine direct cu arme și logistică, milițiile separatiste din estul Ucrainei, acuzație respinsă categoric de Moscova.

XS
SM
MD
LG