Linkuri accesibilitate

Se definitivează lista prizonierilor pentru schimbul ruso-ucrainean


Vladimir Țemah (stânga), fost comandant al separatiștilor pro-ruși, la un tribunal în Kiev, 5 septembrie 2019
Vladimir Țemah (stânga), fost comandant al separatiștilor pro-ruși, la un tribunal în Kiev, 5 septembrie 2019

Rusia și Ucraina ar urma să facă curând un schimb de prizonieri implicând 70 de oameni, a relatat vineri agenția rusă Interfax, adăugând că la liste încă se lucrează. Între timp, continuă să aibă ecouri știrea că ucrainenii îl vor preda rușilor pe unul din personajele-cheie ale dosarului doborârii avionului malaiezian deasupra Donbasului.

Agenția Interfax a scris vineri, citând surse nenumite, că pe listele încă nedefinitivate ale prizonierilor din cadrul schimbului ruso-ucrainean se află 24 de marinari ucraineni capturați de ruși în Strâmtoarea Kerci și regizorul ucrainean de film Oleh Sențov, întemnițat în Rusia pentru terorism.

Oleh Sențov
Oleh Sențov


Pe lista celor pe care îi va elibera Ucraina sunt printre alții – potrivit acelorași surse - șeful biroului ucrainean al agenției RIA Novosti, Kirill Vîșinsky, doi foști soldați ucraineni dezertați, și Vladimir Țemah, despre care se crede că este expert în apărare anti-aeriană, și pe care investigatorii internaționali doreau de mult să-l audieze în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014 deasupra estului separatist al Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin spunea joi că schimbul de prizonieri cu Ucraina este iminent și „masiv”. Sursele citate de Interfax spun că schimbul va fi „35 contra 35” și se va produce cel mai probabil sâmbătă, 7 septembrie.

Ucrainenii l-au capturat pe Vladimir Țemah, în iunie, acuzându-l de sprijin pentru separatiști. Joi, o Curte de Apel din Kiev a decis scoaterea lui din arestul preventiv, iar judecătorul i-a atras atenția să nu fugă din țară.


Țemah, etnic ucrainean, este bănuit că ar fi fost răspunzător de apărarea anti-aeriană a separatiștilor din Donețk la Snijne, în estul Ucrainei – locul unde a căzut avionul malaiezian.

Deși implicarea lui n-a fost confirmată de Ucraina, 40 de membri ai Parlamentului European au cerut miercuri într-o scrisoare către președintele ucrainean Volodimir Zelensky să nu aprobe eliberarea lui Țemah, ca să poată fi anchetat de comisia internațională de anchetatori (JIT) condusă de olandezi.

O purtătoare de cuvânt al comisiei, Brechtje van de Moosdijk, a declarat pentru AFP că după eliberarea din arest șansele audierii lui Țemah sunt mici, „Ne temem că o să dispară, pur și simplu”, a declarat la rândul lui Piet Ploeg, președintele fundației olandeze pentru victimele tragediei zborului MH17.

Protest la Kiev împotriva eliberării lui Vladimir Țemah, 5 septembrie
Protest la Kiev împotriva eliberării lui Vladimir Țemah, 5 septembrie


Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a comentat și el evoluțiile. Într-o declarație după eliberarea lui Țemah din arest, șeful diplomației ucrainene a spus că dosarul MH17 este de mare importanță în confruntarea cu Moscova și că ar fi bine să se „scoată” de la Țemah tot ce știe. Klimkin a adăugat însă că nu vrea să comenteze decizia Curții de Apel.

Investigatorii internaționali au spus în iunie că vor trimite în judecată în Olanda începând din martie trei ruși și un ucrainean, deși era deja de atunci limpede că procesul va fi în contumacie.

Vladimir Țemah în tribunal
Vladimir Țemah în tribunal


După ce au apărut speculații că Țemah va fi pe lista celor schimbați de Ucraina cu Rusia, europarlamentara olandeză Kati Piri a spus că în acest mod Kievul „și-ar încălca datoria față de anchetă”.

Știrea a provocat indignare și în Ucraina, unde unii au speculat că Țermah ar putea fi „eliminat” de ruși, ca să tacă – în vreme ce Ucraina își va atrage noi critici occidentale tocmai când noul președinte se străduiește să „farmece” capitalele vestice.

„Ucraina a devenit de facto complice în crima MH17”, a scris pe FB jurnalistul Petro Șuklinov.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG