Senatul american s-a pronuntat impotriva deciziei presedintelui Trump de a declara stare de urgenta nationala pentru a finanta zidul de la frontiera cu Mexicul, pe care l-a promis in campanie. Ce semnificatie are aceasta decizie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Semnificația nu este una practică, presedintele se va opune prin veto si nu exista suficient sprijin pentru a bloca acest veto. Scorul a fost de 59 la 41, ar fi nevoie de 66 de voturi pentru ca acest text sa devina lege.
Semnificatia nu este una practică, ci politică. 12 senatori republicani au votat impotriva presedintelui, o situatie fara precedent de cind Donald Trump s-a instalat la Casa Alba. Administratia a incercat sa-i convinga pe republicani sa nu se opuna presedintelui si a reusit doar partial, mai ales cu membrii in Senat care au alegeri in 2020. Amenintarea in cazul acestora este ca presedintele ar putea sa sprijine oponenti, profitind de faptul ca baza sa electorala de circa 30% este foarte activa in preliminariile din partid.
Rezolutia a fost adoptata si in Camera Reprezentantilor. Argumentul celor care i se opun in partid este ca declarind stare de urgenta pentru a obtine fonduri pe care nu le-a putut obtine de la Congres, presedintele Trump creaza un precedent periculos, pe care l-ar putea repeta cei care-i vor urma, in sprijinul propriilor lor prioritati de campanie. Nemaivorbind de faptul ca, prin hotarirea sa, presedintele nesocoteste separarea puterilor in stat, conform careia Congresul este cel care controleaza alocarile bugetare.
Senatorul republican de Ohio, Rob Portman, a spus „Se impune ca presedintele sa onoreze rolul constitutional al Congresului. O declaratie de urgenta nationala este un instrument care trebuie folosit rar si cu prudenta”. Republicanii care il sustin pe presedinte arata ca presedintele a actionat in limitele prerogativelor sale constituionale. „Exista o criza la frontiera si democratii ne impiedica sa gasim o solutie” - a spus senatorul republican de Colorado, Corry Gardner.