Linkuri accesibilitate

Se pregătește Rusia să abandoneze centrala nucleară de la Zaporojie?


Militar rus de gardă în apropierea centralei nucleare Zaporojie.
Militar rus de gardă în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

Directorul Energoatom, compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, a declarat duminică că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să abandoneze centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie, imediat după invadarea Ucrainei.

Dacă s-ar întâmpla, aceasta ar reprezenta o schimbare majoră a câmpului de luptă în regiunea Zaporojie, ocupată parțial în sud-estul țării, unde linia frontului abia dacă s-a schimbat de luni de zile. Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

„În ultimele săptămâni primim informații concrete că ar fi posibil să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională. „În primul rând, am văzut multe relatări din presa rusă potrivit cărora (centrala) ar trebui părăsită și poate că ar trebui să se predea controlul (acesteia) către (Agenția Internațională pentru Energie Atomică - AIEA)”, a spus el, referindu-se la organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite. „ Avem impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”.

Discuții „promițătoare” urmate de bombardamente

Rusia și Ucraina, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, la Cernobîl, în 1986, se acuză reciproc de luni de zile că bombardează complexul reactorului Zaporojie, care nu mai produce energie.

Întrebat dacă este prea devreme să se vorbească despre plecarea trupelor rusești de la centrală, Kotin a declarat la televiziune: „Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc (să plece)”. El a mai spus că personalul ucrainean nu are voie să treacă de punctele de control și să călătorească pe teritoriul ucrainean controlat de armata rusă.

Săptămâna trecută o delegație rusă l-a întâlnit pe Rafael Mariano Grossi, directorul general al AIEA pentru a discuta despre situația de la Zaporojie. În ultimele săptămâni, din cauza bombardamentelor, liniile de electricitate au fost întrerupte adesea, punând în pericol integritatea centralei.

Oficialii ruși susțineau, după întâlnirea cu șeful AIEA, că contactele cu organismul de supraveghere nucleară al ONU cu privire la siguranța la centrala nucleară Zaporojie au fost „constructive și promițătoare”.

Rușii neagă cu vehemență

Administrația rusă a centralei neagă vehement posibilitatea ca armata rusă să abandoneze centrala pentru a fi administrată de AIEA.

Centrala nucleară din Zaporojie rămâne sub control rusesc, a declarat la 28 noiembrie administrația instalată de Rusia în orașul ocupat Enerhodar, după ce Petro Kotin, șeful Energoatom, dădea de înțeles că forțele rusești se pregătesc să plece.

„Presa răspândește informații false potrivit cărora Rusia ar plănui să se retragă din Enerhodar și să părăsească (centrala nucleară). Această informație nu este adevărată", a declarat administrația susținută de Rusia pe aplicația de mesagerie Telegram.

XS
SM
MD
LG