Linkuri accesibilitate

Se relatează că deputata din Novosibirsk care a criticat războiul din Ucraina ar fi părăsit Rusia


Se relatează că o deputată locală de la Novosibirsk, Siberia, ale cărei critici contra războiului Rusiei din Ucraina au devenit virale, a părăsit Rusia după ce a fost pusă sub acuzare de procuratura rusă.

Presa locală a relatat că Helga Pirogova, deputată independentă, a plecat din țara sa pe 22 iulie, în aceeași zi când șeful Comisiei de anchete Batrîkin le-a ordonat procurorilor să deschidă un dosar penal pe numele ei.

E posibil ca Pirogova să fi plecat prin Kazahstanul vecin, potrivit media locale. Ea nu a răspuns apelurilor telefonice ale Europei Libere, iar avocatul ei, Igor Solunin, a spus că încă așteaptă documentele oficiale de la procurori.

Helga Pirogova fusese reținută pentru scurt timp de poliție pe 22 iulie după o acțiune de strângere de fonduri pentru localnicii care au luat parte la protestele organizate în iunie 2021 de liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, acum în închisoare. Protestatarii fuseseră obligați prin sentință judecătorească să plătească compensații poliției.

Pirogova a ieșit în evidență dincolo de granițele regiunii sale după ce comentariile la un articol din presa rusească de stat au devenit virale. Deputata a spus că e dezgustată de acel articol, unde erau citate rude ale unor militari ruși siberieni uciși în Ucraina care le mulțumeau autorităților pentru felul „competent” în care au organizat funeraliile acestora.

„Nici o persoană normală n-ar accepta calm moartea rudelor ei și să fie mulțumită de o înmormântare bine organizată”, a spus Pirogova într-o postare pe Twitter, adăugând: „E pur-și-simplu inimaginabil, vreau să-i trezesc la realitate, să le dau niște palme și să-i trimit înapoi la morminte”.

Pirogova și-a șters ulterior postarea, spunând că a fost o reacție emoțională la articolul cu pricina.

După declanșarea războiului din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a luat măsuri dure împotriva celor nemulțumiți de acest război. În martie, Putin a semnat o legislație care pedepsește drastic orice critici la adresa acțiunilor armatei ruse în Ucraina.

Cetățenii ruși riscă până la 10 ani de închisoare dacă răspândesc „știri false” despre operațiunile militare ruse din țara vecină, și până la 15 ani de închisoare pentru „discreditarea” forțelor armate ale Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG