Linkuri accesibilitate

SBU a confirmat recucerirea orașulului strategic Kupiansk din regiunea Harkov


Membri ai centrului pentru operațiuni speciale „A” din SBU în orașul Kupiansk, 10 septembrie 2022.
Membri ai centrului pentru operațiuni speciale „A” din SBU în orașul Kupiansk, 10 septembrie 2022.

Serviciul Ucrainean de securitate (SBU) a confirmat că forțele sale au intrat în orașul strategic Kupiansk din regiunea Harkov în nord-estul Ucrainei. SBU a publicat pe 10 septembrie imagini pe canalul Telegram, însoțite de textul: „Membri ai centrului pentru operațiuni speciale „A” din SBU în Kupiansk ,care a fost și va fi totdeauna ucrainean!”

Știrea a fost publicată în aceeași zi și de de Ukrainska Pravda împreună cu o fotografie care arată militari ucraineni arborând steagul țării lor în centrul orașului

Ukrainska Prava o citează pe Natalia Popova, consilieră al șefului Consiliul regional, care a afirmat pe Facebook că orașul a fost recucerit.

Pe 10 septembrie, ministerul britanic al Apărării a anunțat că unitățile ucrainene implicate în contra-ofensiva de recucerire a teritoriului ocupat de ruși în regiune se apropiau de Kupiansk.

„Forțele ruse din jurul localității Izium sunt tot mai izolate, iar unitățile ucrainene amenință acum orașul Kupiansk, a cărui capturare ar fi o lovitură considerabilă pentru liniile de aprovizionare rusești către linia frontului din Donbas”;

Regiunea Harkov, a cărui capitală este localitatea cu același nume și doilea oraș ca mărime din Ucraina, fusese cucerită de ruși la puțin timp după declanșarea invaziei rusești din februarie, și e unul punctul central al contra-ofensivei ucrainene.

„Preluăm treptat controlul asupra mai multor așezări, arborând din nou drapelul ucrainean și apărându-ne oamenii”, a spus președintele ucrainean Volodimr Zelenski pe 9 septembrie, în obișnuitul său mesaj video nocturn.

Există de asemenea din ce în ce mai multe indicii că trupele ucrainene înaintează semnificativ în regiunea sudică Herson, care a fost în ultimele săptămâni scena unor lupte majore

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG