Linkuri accesibilitate

Se relatează despre noi explozii în regiunea transnistreană


Satul Maiac, regiunea transnistreană, captură de ecran google maps.

Pe rețelele de socializare online au apărut relatări despre explozii care ar fi avut loc în localitatea transnistreană Maiac, la 26 aprilie. Ar fi fost aruncate în aer două antene. Informația nu a putut fi confirmată din surse sigure.

Se mai relatează despre un atac asupra unui aeroport militar. Niciuna din informații nu a putut fi verificată de Europa Liberă deocamdată.

Serviciul de Informații și Securitate a transmis un comunicat imediat după aceste incidente în care spune că „monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații”, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în continuă schimbare. „Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate, în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg,” se spune în comunicat.

SIS anunță, pe de altă parte, că și-a intensificat eforturile de a culege informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea pro-activă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept.

SIS îndeamnă societatea să-și păstreze calmul și să se abțină de la distribuirea de informații din surse neverificate, în special a celor care incită la ură și război. „Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova,” se mai spune în comunicatul SIS.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană, anunță președinția printr-un comunicat de presă. După această ședință, Maia Sandu va susține un briefing de presă.

Incidentele sunt semnalate la o zi după ce miliția din regiunea transnistreană a spus că sediul așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol a fost atacat posibil cu aruncătoare de grenade, clădirea fiind avariată la etajele superioare.

Serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării a spus spune că incidentul de la Tiraspol din 25 aprilie ar fi fost o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene pentru a „insufla panică și un sentiment anti-ucrainean”.

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a sugerat același lucru și și-a exprimat „îngrijorarea”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG