Linkuri accesibilitate

Se strâng fonduri pentru o casă memorială „Doina Cornea” la Cluj


Doina Cornea
Doina Cornea

La București s-a deschis joi, 20 februarie licitația caritabilă pentru sprijinirea Casei Memoriale ,,Doina Cornea”, sub sloganul „Lumina din întuneric”.

Sunt prezentate tablouri pictate de disidenta din Cluj, manuscrise, recuzită de lucru, inclusiv obiecte personale. La deschiderea expoziției, se arată într-un comunicat al casei de liciatie Artmark, au participat, între alții, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, istoricul Dinu Zamfirescu, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, și fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas.

„Acest exemplu trebuie să rămână viu în continuare, pentru ca şi următoarele generaţii să-i poată învăţa dăruirea şi îndrăzneala. De aceea, nu e nimic mai necesar şi mai firesc decât un Muzeu ,,Doina Cornea” în casa ei de la Cluj, acea casă care rezistă în faţa istoriei, nu numai în realitate, ci şi în fotografiile de urmărire din dosarul ei de securitate”, a declarat scriitoarea Ana Blandiana.

A început să critice regimul comunsit din România în 1982, când a trimis o prima scrisoare scrisoare deschisă la Europa Liberă, motiv pentru care a fost și dată afară din învățămîntul universitar în 1983.

Pentru că dizidența ei devine tot mai cunoscută, Securitatea română o supune unor anchete frecvente din 1983 până la căderea regimului comunist. În 1987 este arestată împreună cu fiul ei, iar începând din 1988 i se impune un regim de arest la domiciliu.

După Revoluţia din decembrie 1989 din România, este cooptată în Consiliul Naţional al Frontului Salvării Naționale − primul nume de pe lista iniţială de membri − şi în Consiliul Judeţean Cluj; demisionează din ambele consilii la 23 ianuarie 1990.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG