Linkuri accesibilitate

„Noi eram cei care, când vorbeam acasă, puneam perna pe telefon” - dezbatere AntiNostalgia 2 (VIDEO)


Antinostalgia: „Și eu am trăit în comunism...”, la Căușeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00

Antinostalgia: „Și eu am trăit în comunism...”, la Căușeni

Radio Europa Liberă a dat startul celui de-la doilea sezon al proiectului „Antinostalgia – privind spre viitor”. În orașul Căușeni, situat în sud-estul Republicii Moldova, elevii de la liceul Alexei Mateevici au discutat despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Tânăra generație a avut ocazia să arunce o privire în trecut pentru a analiza și a veni cu soluții pentru prezent și viitor.

Antinostalgia 2, în dezbateri la Căușeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Prima dezbatere din noul sezon a avut drept generic „Și eu am trăit în comunism. Părinți – copii: ce ați făcut? Ce am fi făcut?” Pentru un dialog între generații, invitați speciali au fost scriitoarea Ana Blandiana din România și Mark Mazureanu, profesor de științe politice, activist civic de la Chișinău. Elevii au putut să afle cum au fost acele vremuri din poveștile oamenilor care le-au trăit.

Fiind una dintre cele mai vocale voci anticomuniste peste Prut până la 1989, scriitoarea Ana Blandiana, care este și fondatoarea primului Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței în Sighet, România, a spus că importanța aflării adevărului despre comunism este pentru a ne învață să înţelegem lumea în care trăim, mai ales ceea ce a rămas în conștiința noastră, în instituțiile noastre, în societatea noastră.

Ana Blandiana: „Eu știu din copilăria mea cum au fost arestările tatei, iar colegii mei de școală ai căror părinți nu au fost arestați nu știau asta. Noi eram cei care, când vorbeam acasă, puneam perna pe telefon. Vârfurile erau întotdeauna întoarse, îndoite, ca nu cumva să depășească. Omul care a terminat o facultate era un om asupra căruia plana neîncrederea. Dușmanii totalitarismelor de toate felurile erau oamenii care aveau spirit critic.”

Despre amprentele lăsate de trecut, semne vizibile și la o distanță de aproape 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, le-a vorbit liceenilor profesorul de științe politice Mark Mazureanu. În opinia lui, deși în R.Moldova se schimbă generațiile, copiii continuă să fie educați ca pe timpuri.

Tinerii trebuie să-și păstreze spiritul critic, gândirea cu propriul cap...
Ana Blandiana


Mark Mazureanu: „Comunismul este doar o formă de autoritarism, este statul care se bagă sub ogheal, e statul care nu doar îți dictează regulile jocului, își dictează regulile cum trebuie să creezi regulile jocului, el îți dictează cum să gândești. Se duce doamna la votare, primește 100 de lei și nu votează care-i opțiunea rațională, dar votează opțiunea care dă 100 de lei, știind că o să sufere și ea, și nepoții. Opțiunile astea neraționale sunt dogme care creează un context de supunere.”

Tinerii, la rândul lor, admit că istoria se poate oricând repeta.

Elevă: „În familia mea sunt un pic controverse, fiindcă o parte din generațiile anterioare spune că a fost bine, ca totul a fost gratis, toată lumea știa cine era. Însă eu cred cu totul altceva și încerc prin dovezi să le schimb un pic părerea.”

La Liceul teoretic Alexei Mateevici din Căușeni, 6 februarie 2020
La Liceul teoretic Alexei Mateevici din Căușeni, 6 februarie 2020

Elev: „Fiecare copil, fiecare elev, cunoscând trecutul, poate fi pregătit oricând pentru a ține piept și a fi ca un zid împotriva acestuia. Dacă aș fi trăit în acea perioadă, cred că îmi lipsea multă informație, atunci oamenii erau impuși, nu erau posibilități pentru a studia altă literatură, să citească știri din alte mass-media.”

Aruncând o privire în trecut și meditând asupra a ceea ce ar fi făcut în locul bunicilor sau părinților, dacă ar fi trăit în acele vremuri, scriitoarea Ana Blandiana a avut un mesaj de transmis pentru tânăra generație.

Ana Blandiana: „Ceea ce trebuie să înțelegeți este că bunicii voștri nu au avut nicio șansă. Ei s-au opus, au luptat în munți, au intrat în închisori pentru că au făcut manifeste, au făcut tot ce puteau să facă, nu au fost niște lași. Dacă trebuie să învățăm ceva de la ei, este, în primul rând, să ne facem noi înșine un sistem de idei a gândirii libere, iar apoi să fim în stare să le susținem cu propria noastră viață. De aceea, tinerii trebuie să-și păstreze spiritul critic, gândirea cu propriul cap.”

După discuţiile organizate la liceul „Alexei Mateevici” din Căuşeni, dezbaterea pe tema „Și eu am trăit în comunism. Părinți – copii: ce ați făcut? Ce am fi făcut?”, va continua vineri, 7 februarie, la Liceul „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, Căușeni, la care toată lumea este binevenită pentru un dialog între generații.

XS
SM
MD
LG