Linkuri accesibilitate

Secretar general NATO: Statele Unite s-au consultat cu aliații în legătură cu mutarea unor militari americani din Germania


Militari americani, staționați în Germania, în cursul unor manevre în regiunea Grafenwoehr, 4 martie 2020.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Statele Unite s-au consultat „îndeaproape" cu aliaţii lor înainte de a anunţa numărul de militari care vor fi relocaţi din Germania. Miercuri, ministrul american al apărării Mark Esper a confirmat că Statele Unite vor retrage din Germania aproape 12 mii de militari, unii urmând să fie re-staționați în Italia și Belgia, într-o mutare strategică despre care Pentagonul a spus că va contribui la descurajarea Rusiei.

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump nu a lăsat nici un dubiu că decizia este mai mult politică decât strategică. Într-un mesaj pe Tweeter, joi dimineață, Trump a scris: „Germania plătește Rusiei miliarde de dolari pe an pentru energie și noi trebuie să apărăm Germania de Rusia. Asta ce mai este?”, continuând să acuze Berlinul că nu-și respectă angajamentul de a participa cu 2% din PIB la bugetul NATO. „În consecință, mutăm trupe din Germania” a mai scris Trump.

Aproximativ 2.000 de soldaţi vor fi mutaţi în Belgia şi Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe şi în Polonia şi statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste ţări cu privire la statutul lor, a precizat şeful Pentagonului.

Mai multe: europalibera.org

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG