Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU a cerut Consiliului de Securitate să contribuie la contracararea schimbărilor climatice


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. 23 septembrie 2021
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. 23 septembrie 2021

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat astăzi că schimbările climatice sunt un „multiplicator de risc” în regiunile de instabilitate și a cerut Consiliului de Securitate să contribuie la contracararea acestor efecte. El a spus că dependența de resursele în scădere, cum ar fi apa, înrăutățește crizele provocate de conflicte, iar Consiliul de Securitate ar putea contribui la atenuarea problemei.

Adaptarea la climă și consolidarea păcii se pot și ar trebui să se consolideze reciproc”, a declarat Guterres într-o reuniune la nivel înalt a Consiliului de Securitate privind clima și securitatea, care însoțește dezbaterea generală anuală a ONU de la New York. Eforturile anterioare au eșuat în rândul unor membri ai Consiliului de Securitate pentru a pune în aplicare măsuri de protecție, cum ar fi sistemele de avertizare timpurie pentru conflicte provocate de încălzirea planetei. Este clar că schimbările climatice și gestionarea necorespunzătoare a mediului sunt multiplicatori de riscuri”, a spus Guterres.

La reuniunea Consiliului de Securitate de joi secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut „acțiuni imediate și îndrăznețe”, deoarece din cauza schimbărilor climatice conflictele în locuri precum Etiopia, Mali, Sudanul de Sud și Siria s-au întețit. Criza climatică nu vine. Este deja aici și apar modele clare și impactul acesteia, consecințele sunt resimțite în mod disproporționat de populațiile vulnerabile și cu venituri mici”, a spus Blinken.

Celebrități muzicale și culturale din întreaga lume vor participa pe 25 septembrie la un eveniment intitulat Global Citizen Live pentru a spori gradul de conștientizare a populației față de schimbările climatice, de foamete și pentru egalitatea primirii vaccinurilor. Concertele de la Londra, Paris, Rio de Janeiro, Sydney, Mumbai, Lagos, New York și alte locuri vor fi transmise în direct peste 24 de ore pentru a promova acțiuni climatice la reuniunea G20 din octombrie și la reuniunea COP26 de la Glasgow din luna noiembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG