Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU: lumea a atins un „punct limită”


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că lumea a atins un „punct limită” și are nevoie de un nou model de guvernare care să reducă nivelul mare de inechitate scos în evidență de pandemia de coronavirus. „COVID-19 a fost asemănat cu o radiografie, care scoate la iveală fracturile din scheletul fragil al societăților pe care le-am construit”, a spus Guterres în prelegerea sa anuală Nelson Mandela.

Această radiografie a „expus peste tot înșelăciuni și falsuri”, inclusiv „minciuna că piața liberă poate asigura tuturor îngrijire medicală (...), iluzia că trăim într-o lume post-rasială și mitul că ne aflăm cu toții în aceeași barcă”, a spus Guterres.

El a vorbit despre mobilele inechității, între care rasismul sistemic, ordinea patriarhală, accesul inegal la tehnologie și diferențele în felul cum sunt guvernate țările. Schimbarea lumii ar trebui să presupună noi politici de protecție socială, inclusiv acces universal la îngrijire medicală gratuită și posibilitatea unui venit minim garantat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG