Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU: militarii ruși din estul Ucrainei nu pot fi numiți „pacificatori”


O mașină militară pe fundalul centralei de la Luhansk arzând. 22 februarie 2022, după ce Rusia a recunoscut republicile separatiste

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, spune că decizia Federației Ruse de a recunoaște independența autoproclamatelor republici Luhansk și Donețk din estul Ucrainei constituie o „violare a integrității teritoriale și suveranității Ucrainei”.

„Suntem în fața unui moment despre care credeam că nu se va întâmpla. Sunt profund îngrijorat de ultimele evoluții din Ucraina, inclusiv de rapoartele ce arată multiple încălcări ale prevederilor de încetare a focului de-a lungul liniei de contact și un risc real de escaladare [a violențelor]”, mai spune secretarul general al ONU, într-un articol publicat pe site-ul organizației.

De asemenea, Antonio Guterres, s-a arătat îngrijorat de „pervertirea” de către Moscova a conceptului de forțe de menținere a păcii. „Când trupele unei țări intră pe teritoriul altei țări, fără consimțământul acesteia, ele nu sunt forțe imparțiale de menținere a păcii. Acești militari nu pot fi numiți pacificatori”, a spus secretarul general al ONU, chemând la încetarea focului și de-escaladare.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței celor două entități separatiste, așa-numitele „DNR” și „LNR”, și a ordonat să fie trimise acolo trupe, stârnind reacții de condamnare din partea mai multor țări occidentale, care au anunțat că pregătesc noi sancțiuni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG