„Vrem să fim respectaţi”, a spus astăzi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cum au spus-o mai devreme, în şedinţa de guvern în care s-a anunţat decizia de a-l declara „persoană indezirabilă” pe Dmitri Rogozin, premierul Pavel Filip şi şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Galbur:
„A ştiut că va fi întors din drum, dar a urcat în avion, iar apoi s-a dat în spectacol, ofensându-ne ţara şi cetăţenii”, a continuat pe un ton apăsat speakerul democrat în conferinţa de presă, ţinută la scurt timp de la şedinţa executivului şi care, deşi urma să fie una de totalizare a sesiunii parlamentare, a fost dedicată aproape exclusiv explicării deciziei guvernării moldovene de a-i interzice lui Rogozin intrarea și tranzitarea Republicii Moldova.
„Prin faptul că a urcat într-un avion de cursă, a pus el astfel în pericol viaţa pasagerilor, inclusiv al copiilor”, a mai spus Candu, răspunzând astfel unuia din multiplele comentarii pe care le-a plasat în aceste zile pe reţele de socializare vice-premierul rus, mesaj în care spunea că autorităţile române şi moldovene au pus în pericol viaţa pasagerilor avionului în care se afla prin faptul că nu l-a lăsat să ajungă la destinaţie.
Dar în interviurile de după întâmplare, Rogozin a mai spus că de vină pentru incidentul cu avionul a fost liderul PD, Vlad Plahotniuc. „El a fost cel care a organizat toată afacerea, scopul lui fiind să învrăjbească Rusia și România”, a spus Rogozin.
Candu, care este una din primele persoane din PD şi fin de cununie al lui Vlad Plahotniuc, spune că decizia de a-l declara indezirabil pe Rogozin nu are de-a face cu aceste spuse anume, ci cu multiplele ofense pe care acesta le-ar fi adus statului, autorităţilor şi cetăţenilor moldoveni.
„S-a dat în tot felul de spectacole pe care noi nu le mai acceptăm. I-a numit pe cei care au luptat în Transnistria de partea Republicii Moldova fascişti. Dacă cineva crede că guvernarea actuală acceptă aşa ceva, greşeşte”, a explicat Candu.
Din momentul în care PD devenea cel mai influent partid din coaliţie, guvernul Filip pe care îl instalase la începutul lui 2016 a făcut eforturi disperate să convingă Rusia să anuleze embargourile din comerţul cu Moldova, iar Rogozin era primit fără ezitare la Chişinău sau vizitat la Moscova de ministrul economiei din guvernul Filip, Octavian Calmâc.
În cel mai proaspăt interviu pentru televiziunea rusească Rossia 24, Rogozin a numit „ţigănie” acele negocieri. Interviul a fost invocat astăzi atât de Galbur, când propunea măsura, cât şi într-un comunicat prin care s-a anunţat convocarea la MAEIE a ambasadorului rus, dar şi de Andrian Candu atunci când enumera ofensele pe care le-ar fi adresat demnitarul rus statului moldovenesc.
Surprins de decizie în vacanţă, preşedintele Igor Dodon, care acuză de mai multă vreme guvernarea că ar urmări să ruineze reuşitele ce dânsul pretinde să le fi obţinut în relaţia cu Rusia, a scris pe pagina sa de Facebook că puterea de la Chişinău ar duce ţara „cu viteză maximă” spre „un conflict diplomatic şi geopolitic”.
Partidul Socialist, pe care şeful statului l-a condus până nu demult, şi majoritatea dominată de democrați au votat recent împreună o reformă electorală extrem de criticată de Occident, dar imediat s-au încăierat pe tema declarației privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, votată înainte de întâmplarea cu Rogozin. Coincidenţa celor două acţiuni nu pare întâmplătoare, cel puţin pentru unii analişti, şi ar putea însemna o încercare ascunsă a guvernării de a recâştiga clemenţa Occidentului după votarea controversatei reforme electorale.