Linkuri accesibilitate

Șeful armatei pakistaneze le cere talibanilor afgani să nu ajute grupările militante transfrontaliere


Șeful armatei pakistaneze, generalul Asim Munir (dreapta), alături de Amir Han Muttaqi, ministrul interimar de externe al guvernului condus de talibani în Afganistan, în Rawalpindi, Pakistan, la 6 mai.

Șeful armatei pakistaneze a amenințat guvernul condus de talibani la Kabul cu un „răspuns eficient” dacă va continua să adăpostească militanți care lansează atacuri în Pakistan.

Pakistanul este îngrijorat de „protecția și libertatea de acțiune de care dispune TTP în Afganistan", a declarat generalul Asim Munir, referindu-se la grupul militant Tehrik-e Taliban Pakistan, cunoscut și sub numele de „talibanii pakistanezi”.

Declarația din 14 iulie a fost făcută după ce, în ultimele zile, două atacuri militante au ucis 12 soldați pakistanezi în provincia sud-vestică Balocistan, care se învecinează cu Afganistanul.

Nouă soldați au fost uciși după ce talibanii pakistanezi au luat cu asalt o bază militară din districtul Job pe 12 iulie, cel mai mare număr de morți într-o singură zi pentru armata pakistaneză din ultimele luni.

Trei soldați au fost uciși într-un atac separat în aceeași zi, când bărbați înarmați au atacat un convoi al armatei în Sui, un oraș prin care trece principala conductă de gaze naturale a țării.

„Astfel de atacuri sunt intolerabile și vor determina un răspuns eficient din partea forțelor de securitate din Pakistan", a declarat Munir, care a vizitat Balocistanul pe 14 iulie.

În Balochistan sunt prezente mai multe grupări militante, inclusiv TTP, Statul Islamic și nou înființatul Tehrik-e Jihad Pakistan.

Tehrik-e Jihad Pakistan a revendicat responsabilitatea pentru atacul din Job.

Șeful armatei pakistaneze a declarat că se așteaptă ca talibanii afgani să își respecte promisiunile făcute în cadrul acordului de la Doha din 2020 cu Statele Unite de a împiedica orice grup terorist să folosească teritoriul afgan pentru atacuri.

Munir a mai afirmat că „în recente acte de terorism în Pakistan au fost implicați cetățeni afgani", dar nu a oferit mai multe detalii.

Talibanii de la Kabul nu au avut deocamdată nicio reacție. Guvernul condus de talibani a respins în trecut afirmația Islamabadului că adăpostește militanți care comit atacuri transfrontaliere în Pakistan.

TTP a revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri asupra trupelor și poliției pakistaneze din Balocistan în ultimii ani.

Provincia bogată în gaze naturale a fost, de asemenea, scena unei insurecții de nivel scăzut a separatiștilor locali timp de două decenii.

XS
SM
MD
LG