Linkuri accesibilitate

Șeful diplomației poloneze crede că „timpul este esențial” în sprijinirea Ucrainei


Radoslaw Sikorski este „interfața” externă a noului guvern, pro-euroatlantic, de la Varșovia, instalat după înfrângerea în alegeri a guvernării națonalist-conservatoare dominată de Jaroslaw Kaczynski.
Radoslaw Sikorski este „interfața” externă a noului guvern, pro-euroatlantic, de la Varșovia, instalat după înfrângerea în alegeri a guvernării națonalist-conservatoare dominată de Jaroslaw Kaczynski.

Ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski susține că încearcă să aducă „ceva urgență” în procesul de furnizare a muniției și sistemelor de apărare Ucrainei. Diplomatul afirmă că dorește să evite un scenariu de tipul „prea puțin, prea târziu”.

Reflectând la avertismentele pe care le-a lansat privind pericolul intențiilor Rusiei în Ucraina în urmă cu 10 ani, când ocupa de asemenea șefia diplomației de la Varșovia, Sikorski a declarat într-un interviu acordat serviciului ucrainean al Europei Libere că atunci Europa nu a fost pregătită pentru a face ceva în acest sens.

„Putem să fim la fel ca acum 10 ani, în logica: prea puțin, prea târziu”, a spus el, accentuând că Ucraina are nevoie urgentă de muniție și noi modalități de a-și proteja orașele și infrastructura.

„Ucraina trebuie să fie ajutată să-și recupereze teritoriul, iar noi trebuie să găsim căi prin care să facem acest lucru la timp. Pentru că timpul este esențial”, a adăugat oficialul polonez.

Sikorski a refuzat să speculeze cât timp ar avea UE la dispoziție pentru a se pregăti de un posibil atac din partea Rusiei, dar a susținut că amenințările președintelui rus, Vladimir Putin, la adresa țărilor membre, sunt la fel de credibile precum cele la adresa Ucrainei și prin urmare „noi trebuie să ne pregătim”.

Industrie la turații mici

Revenit în postul de ministru al externelor în decembrie, când în Polonia a venit la putere o nouă guvernare, Sikorski a afirmat că există mai multe provocări în misiunea de a oferi sprijin militar Ucrainei, inclusiv din partea UE. Printre acestea se numără și creșterea lentă a capacității de producție, a notat el, afirmând că guvernele din blocul comunitar ar fi trebuit să încheie contracte pe termen lung cu producătorii de armament și muniții, încă în urmă cu 18 luni.

„Pur și simplu durează să construiești noi linii de producție. Mi s-a spus că totul se pune în funcțiune, dar nu suficient de repede”, a remarcat el.

Sikorski a vorbit în aceeași zi în care premierul polonez Donald Tusk s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, al cărui birou a anunțat că Polonia pregătește un nou pachet de apărare pentru Ucraina. Zelenski a spus că asta reprezintă „o nouă formă de cooperare care vizează achiziții de arme pe scară mai largă pentru nevoile ucrainene”.

Un nou nivel al relațiilor diplomatice

Sikorski nu a oferit Europei Libere detalii despre pachetul de apărare, dar a spus că nu a fost singurul lucru ce a rezultat din întrevederea celor doi oficiali. A mai adăugat că Polonia se va alătura garanțiilor de securitate ale G7 oferite în iulie și că va extinde un împrumut militar pentru Ucraina, destinat achizițiilor de armament din Polonia.

Totodată, urmează să aibă loc consultări regulate între guvernele de la Varșovia și Kiev.

„Avem cele mai bune relații posibile cu guvernul ucrainean”, a afirmat Sikorski, care a adăugat însă că blocarea recentă de către fermierii și transportatorii polonezi a unor puncte de trecere a graniței polono-ucrainene semnalează o „problemă reală” legată de creșterea comerțului și a transportului peste graniță.

În acest sens, Sikorski a declarat că are contacte regulate cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și a precizat că Polonia a prezentat deja unele soluții. Scopul, potrivit diplomatului polonez, este de a găsi „soluții creative pentru a egala condițiile de concurență între transportatorii din Ucraina și Polonia”.

Sikorski a mai adăugat că deși Polonia apreciază că Ucraina are „nevoie urgentă de solidaritatea noastră”, nu este corect ca asta să se răsfrângă negativ asupra unui sector economic polonez.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG