Linkuri accesibilitate

Șeful ONU pentru drepturile omului condamnă populismul și cere pace în Gaza


În discursul lui Volker Türk de la Geneva a fost pomenită de mai multe ori Georgia ca țară cu politicieni populiști iresponsabili. (Imagine de arhivă: protest antiguvernamental la Tbilisi în martie 2023)
În discursul lui Volker Türk de la Geneva a fost pomenită de mai multe ori Georgia ca țară cu politicieni populiști iresponsabili. (Imagine de arhivă: protest antiguvernamental la Tbilisi în martie 2023)

Într-o adresare venită înaintea sezonului de toamnă al „anului superelectoral 2024”, șeful ONU pentru drepturile omului a îndemnat alegătorii să se ferească de politicienii „duri” și de personalitățile care le „aruncă sclipici în ochi".

Volker Türk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, nu a menționat pe nume lideri sau țări, dar a făcut aluzie la un calendar care include alegeri în țări precum Georgia, Tunisia și Statele Unite.

Responsabilul cu drepturile omului a vorbit luni în cadrul tradiționalului său discurs de deschidere a sesiunilor Consiliului pentru Drepturile Omului, care, de obicei, trec în revistă o gamă largă de preocupări privind drepturile la nivel global. Organismul format din 47 de țări - a cărui componență se schimbă în fiecare an - și-a deschis sesiunea de toamnă de cinci săptămâni.

„Îi îndemn pe alegători să se întrebe care dintre platformele politice sau dintre candidați va lucra pentru drepturile tuturor oamenilor”, a declarat Türk, citat de Associated Press. „Și îi îndemn pe toți alegătorii să fie vigilenți. Fiți atenți la vocile stridente, la politicienii care se bat cu pumnii în piept și care ne aruncă sclipici în ochi, oferind soluții iluzorii care neagă realitatea”.

Volker Türk deschizând a 57-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, 9 septembrie 2024.
Volker Türk deschizând a 57-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, 9 septembrie 2024.

El i-a denunțat pe politicienii care „folosesc drept țapi ispășitori migranții, refugiații și minoritățile" în campaniile electorale din țări precum Franța, Germania, Ungaria, Regatul Unit și Statele Unite.

Funcționarul-veteran ONU, un austriac, a pus în antiteză evoluțiile încurajatoare cu cele îngrijorătoare. El a remarcat o „tendință pozitivă” către abolirea pedepsei cu moartea la nivel mondial, dar și o creștere a numărului execuțiilor în Iran sau Arabia Saudită.

El a salutat măsurile de dezincriminare a relațiilor homosexuale în multe locuri ale lumii, dar a criticat „o serie de legi” care vizează penalizarea acestora în țări precum Ghana, Indonezia, Irak și Uganda.

Türk a criticat încercările de a îngrădi libertățile de exprimare și de întrunire, precum și libertatea presei, menționând, printre altele, detenția jurnaliștilor în Azerbaidjan - care găzduiește în noiembrie o conferință ONU privind schimbările climatice, arestarea liderilor opoziției în Tunisia și „restricțiile nejustificate asupra spațiului civic” în China.

Încetarea luptelor în Gaza, „prioritate absolută și urgentă”

Șeful ONU pentru drepturile omului a mai declarat luni că încheierea războiului de aproape un an din Gaza este o prioritate și a cerut țărilor să ia măsuri față de ceea ce a numit „disprețul flagrant” al Israelului pentru dreptul internațional în teritoriile palestiniene ocupate, notează Reuters.

Aproape 50.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit autorităților medicale din enclavă, de când Israelul a declanșat o campanie militară ca răspuns la atacurile transfrontaliere ale militanților Hamas, la 7 octombrie 2023, în care au fost ucise 1.200 de persoane și alte 250 au fost luate ostatice.

Soldați israelieni în Gaza la 8 septembrie 2024.
Soldați israelieni în Gaza la 8 septembrie 2024.

„Încheierea acestui război și evitarea unui conflict regional în toată regula este o prioritate absolută și urgentă”, a declarat Türk.

„Statele nu trebuie - nu pot - să accepte nerespectarea flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a deciziilor obligatorii ale Consiliului de Securitate (al ONU) și a ordinelor Curții Internaționale de Justiție, nici în această situație, nici în oricare alta”, a insistat oficialul ONU.

El a citat un aviz emis de instanța supremă a ONU în iulie, care a calificat ocupația Israelului drept ilegală și a afirmat că această situație trebuie „abordată în mod cuprinzător”. Israelul a respins avizul și l-a numit „unilateral”.

Comentariile lui Türk au fost făcute într-un amplu discurs care marchează jumătatea mandatului său de patru ani în calitate de șef al ONU pentru drepturile omului, în care a descris provocări masive în întreaga lume și o criză de „leadership” (conducere responsabilă) la nivel politic. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG