Linkuri accesibilitate

Şeful serviciului secret german sub tirul criticilor


Manifestanţi neonazişti la Chemnitz şi Köthen (colaj: William Totok)
Manifestanţi neonazişti la Chemnitz şi Köthen (colaj: William Totok)

Preşedintele serviciului de informaţii interne, Hans-Georg Maaßen, va fi audiat astăzi de parlamentari

Vacanţa de vară a Bundestag-ului s-a terminat. Săptămîna politică a început, iar în centrul atenţiei se află nu numai incidentele violente din Chemnitz şi Köthen, ci şi declaraţiile controversate ale lui Hans-Georg Maaßen, preşedintele Oficiului pentru Apărarea Constituţiei (Verfassungsschutz – precum se numeşte în R. F. Germania serviciul de informaţii interne).

William Totok : Şeful serviciului secret german sub tirul criticilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct


Maaßen urmează să fie audiat astăzi (miercuri) de către comisiile de specialitate ale parlamentului în legătură cu afirmaţiile făcute, săptămîna trecută, vineri, într-un interviu, acordat ziarului de mare tiraj, „Bild” [acces cu plată!].

În legătură cu o înregistrare video, difuzată pe internet şi preluată de televiziuni, Maaßen a spus ziarului că nu există informaţii credibile care ar confirma autenticitatea imaginilor filmate. Mai mult, Maaßen a dat de înţeles că imaginile filmate nu sînt o dovadă pentru o „vînătoare” [„Hetzjagd”] de străini – despre care a vorbit presa. Inclusiv, cancelara Angela Merkel, cît şi purtătorul de cuvînt al guvernului au folosit cuvîntul „vînătoare” cînd s-au referit la incidentele din Chemnitz, unde neonazişti au atacat străini.

Declaraţiile lui Maaßen au fost criticate de numeroşi politicieni care au cerut să fie demis din funcţia pe care o deţine. De activitatea serviciului răspunde ministerul de interne, aşa că doar deţinătorul portofoliului, bavarezul creştin-social, Horst Seehofer, l-ar putea demite pe Maaßen. Seehofer, însă, i-a cerut lui Maaßen un raport în care acesta să explice cum a ajuns la concluzia că imaginile filmate ar fi trucate. Publicaţiile „Süddeutsche Zeitung” şi „Der Spiegel” au relatat, între timp, că Maaßen a redactat raportul şi l-a predat superiorului său, cît şi cancelariatului. Nu se cunoaşte conţinutul exact al raportului. Circulă doar informaţii neconfimate, potrivit cărora Maaßen ar fi recunoscut că pentru declaraţia sa controversată nu ar fi avut la dispoziţie nicio o analiză a serviciului. Mai mult, analize independente ale televiziunii publice ARD au dovedit că imaginile filmate sînt reale.

Ziarul „Die Welt” chiar susţine că experţii serviciului secret încă nici nu au analizat imaginile în ziua cînd Maaßen s-a grăbit să-şi lanseze părerile în interviul acordat ziarului „Bild”. În alte relatări, apărute marţi în presa germană, se spune că Maaßen ar susţine că declaraţiile făcute în interviu nu ar fi fost înţelese şi ca atare, au fost greşit interpretate. Totodată, se spune că acum Maaßen ar reproşa presei că s-ar fi grăbit să publice filmul cu scenele din Chemnitz.

Cert este că şeful serviciului va trebui să răspundă întrebărilor puse de parlamentari. Între altele, va trebuie să explice şi cine au fost experţii oficiului său care aveau „misiunea” să analizeze filmul despre care Maaßen a afirmat că ar fi o făcătură.

Previous Next

XS
SM
MD
LG