Linkuri accesibilitate

Șeful spionajului rus confirmă că a discutat despre Ucraina cu omologul său de la CIA


Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin (foto de arhivă)
Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin (foto de arhivă)

Șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, a declarat că el și omologul său de la CIA, William Burns, au avut, luna trecută, o convorbire telefonică despre „ce să facem cu Ucraina”, a transmis agenția TASS pe 12 iulie.

Burns l-a sunat pe Narîșkin după scurta revoltă a șefului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin și a mercenarilor Wagner, au relatat mai multe instituții media americane pe 30 iunie. Scopul convorbirii a fost de a transmite Moscovei că Statele Unite nu au avut niciun rol în această revoltă, a relatat presa americană.

Narîșkin a confirmat că Burns a evocat „evenimentele din 24 iunie”, ziua în care mercenarii au preluat controlul asupra orașului rus Rostov-pe-Don și au parcurs aproximativ 780 de kilometri spre Moscova înainte de a întrerupe brusc marșul și de a se înțelege cu Kremlinul pentru a pune capăt revoltei.

Narîșkin a declarat că convorbirea a durat aproximativ o oră, adăugând: „Am luat în considerare informațiile și am discutat ce facem cu Ucraina".

Narîșkin a declarat pentru TASS că negocierile privind încheierea războiului vor deveni posibile la un moment dat. Agenția de știri nu a precizat dacă acest lucru a făcut parte din conversația șefului serviciului rus de informații cu Burns.

„Este firesc ca negocierile să fie posibile mai devreme sau mai târziu, pentru că orice conflict, inclusiv cel armat, se încheie prin negocieri, dar încă nu a venit momentul pentru inițierea acestora", a declarat Narîșkin, citat de TASS.

CIA nu a comentat deocamdată declarațiile lui Narîșkin.

Statele Unite au susținut, în mod repetat, principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina”, ceea ce înseamnă că alte țări nu ar trebui să negocieze viitorul acesteia în numele ei.

Întrebat despre aceste afirmații, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că nu pot exista negocieri cu oameni precum Narîșkin.

„Cineva ca Narîșkin nu are nicio influență în acest moment asupra modului în care se va încheia războiul”, a spus Podoliak. "Elită rusă percepe evenimentele complet inadecvat, așa că nu avem nimic de discutat cu ei".

Ucraina, care a lansat o contraofensivă luna trecută, a declarat că nu va intra în discuții în acest moment, deoarece ar putea îngheța efectiv situația pe câmpul de luptă, Rusia ocupând încă mai mult de o șesime din teritoriul său. De asemenea, Kievul crede că Rusia ar folosi o încetare a focului stabilită în scopul discuțiilor doar pentru a se regrupa, a se înarma și a-și refortifica pozițiile.

XS
SM
MD
LG