Linkuri accesibilitate

Luptele din Ucraina continuă. Șeful CIA a vizitat Kievul înainte de insurecția din Rusia (presa)


Militarii ucraineni pe tun antiaerian autopropulsat Gepard în regiunea Kiev, pe 30 iunie.
Militarii ucraineni pe tun antiaerian autopropulsat Gepard în regiunea Kiev, pe 30 iunie.

Forțele rusești și ucrainene se luptau în estul și sudul Ucrainei, Kievul invocă o posibilă schimbare a echilibrului strategic,.

Un raport american arată că ucrainenii speră la o posibilă încheiere a ostilităților care ar putea duce la discuții de pace în invazia rusă la scară largă, care durează de 15 luni.

Statul Major General al Ucrainei a declarat în evaluarea sa timpurie din 1 iulie că forțele sale s-au angajat în aproximativ 20 de bătălii împotriva trupelor rusești în ziua precedentă. Conducerea armatei ucrainene precizează că forțele ucrainene au respins ofensivele rusești în zonele din jurul localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka pe 30 iunie.

De asemenea, buletinul de luptă din 1 iulie susține că forțele rusești din regiunile estice Luhansk și Donețk și din regiunile sudice Zaporojie și Herson au efectuat atacuri aeriene susținute. Statul Major General ucrainean afirmă că „principalul efort” al Rusiei pe frontul din sud are avut ca scop „împiedicarea avansării trupelor ucrainene”.

RFE/RL nu poate confirma afirmațiile făcute de cele două părți privind evoluțiile pe câmpul de luptă în zonele de lupte grele.

Washington Post a relatat la 30 iunie că directorul CIA, William Burns, a vizitat recent Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodimyr Zelenski și cu oficialii serviciilor de informații și pentru a fi informat în legătură cu „strategia acestora de a recuceri teritoriul ocupat de Rusia și de a deschide negocieri de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului”.

Această călătorie neașteptată coincide cu o contraofensivă anticipată pe scară largă, despre care Zelenski a spus că a fost „mai lentă decât se spera”, dar despre care oficialii ucraineni susțin că a modificat profund „inițiativa strategică” în cele 16 luni de invazie rusă la scară largă.

Adjuncta ministrului Apărării, Hanna Maliar, afirma pe 30 iunie că forțele ucrainene au obținut câștiguri „pe toate axele”. Mai mult: Kievul dă de înțeles că încă nu a desfășurat cea mai mare parte a forțelor ucrainene antrenate în Occident și a echipamentelor grele.

Presupusa călătorie a lui Burns la Kiev, spune presa, ar fi avut loc cu puțin timp înainte de revolta eșuată din 24 iunie a liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și a luptătorilor săi plătiți, care au fost componente esențiale ale invaziei rusești alături de sute de mii de soldați și recruți obișnuiți.

Se pare că Prigojin și câteva mii de mercenari (nu se știe câți anume) ar fi primit adăpost în Belarus, ceea ce l-a determinat pe Zelenski să întărească apărarea Ucrainei de-a lungul graniței sale nordice.

Călătoria lui Burns a fost una dintre multele pe care acesta le-a făcut „în mod regulat” în Ucraina din februarie 2022, a declarat o sursă anonimă pentru Washington Post, în acest caz pentru a împărtăși informații și a promite angajamentul continuu al SUA față de eforturile de apărare ale Ucrainei.

Washington Post și alte surse de presă au relatat că Burns l-a sunat după revoltă pe șeful serviciilor de informații ruse Serghei Narîșkin pentru a transmite Moscovei că Statele Unite nu au avut niciun rol în această rebeliune.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a îndemnat, la rândul său, la răbdare și a declarat că „evenimentul principal” al contraofensivei Kievului încă nu a avut loc.

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, a declarat săptămâna aceasta că contraofensiva ucraineană înregistrează progrese constante, deși poate nu atât de rapide pe cât anticipau mulți din Occident.

La 28 iunie, Statele Unite au anunțat un nou pachet de armament în valoare de 500 de milioane de dolari pentru a susține contraofensiva ucraineană.

Într-un interviu publicat la 30 iunie, comandantul suprem al Ucrainei, Valeri Zalujni, s-a plâns de ritmul lent al livrărilor de arme occidentale. Vorbind pentru The Washington Post, el a insistat asupra cererii Kievului de avioane de luptă F-16 promise de aliații săi occidentali.

„Nu am nevoie de 120 de avioane”, a declarat Zalujni într-un interviu. „Nu am de gând să ameninț întreaga lume. Un număr foarte limitat ar fi suficient”.

XS
SM
MD
LG