Linkuri accesibilitate

Senatorul american Robert Portman, în vizită la Chișinău


Senatorul Robert Portman și premierul Natalia Gavrilița

Senatorul american Robert Portman a avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița duminică, 29 mai, la Chișinău, ultimul popas într-un turneu european care a inclus Germania și România. Potrivit unui comunicat al guvernului moldovean, cei doi au discutat despre agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, soluții privind fortificarea securității energetice a țării și depășirea crizei regionale generată de războiul din Ucraina. Natalia Gavrilița a mulțumit oficialului american pentru „interesul și inițiativele de susținere a democrației, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar și pentru asistența valoroasă acordată de SUA pentru dezvoltarea țării și depășirea crizelor generate de războiul din Ucraina. În context, a fost exprimată necesitatea de a identifica soluții urgente pentru depășirea crizei economice și asigurării securității alimentare în regiune”, se precizează în comunicatul citat.

Cu o zi mai devreme, la București, senatorul Robert Portman s-a întâlnit cu premierul român Nicolae Ciucă. Într-o conferință de presă comună, Portman a apreciat ajutorul pe care România îl acordă Ucrainei pe timp de război, primind refugiați. El a apreciat angajamentul României de a aloca apărării 2,5% din buget și a vorbit și despre sprijinul american pentru investițiile în energia nucleară. „Speranţa mea este că SUA vor ajuta cu finanţarea, în contextul deciziei României de a implementa reactoare de tip SMR”, a spus Portman, citat de Digi24. Senatorul republican a mai declarat că toată regiunea are motive să sprijine Ucraina, deoarece, dacă Rusia va câştiga în acest conflict, există riscul să treacă mai departe în regiunea transnistreană şi Moldova sau chiar România.

În debutul turneului său, la Stuttgart, în Germania, pe 27 mai, senatorul Portman s-a întâlnit cu conducerea Comandamentului European al SUA (EUCOM). Cu această ocazie, el a îndemnat administrația Biden să furnizeze imediat Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS). „Aceasta a fost una din principalele solicitări ale președintelui Zelenski în adresa Occidentului și trebuie să le furnizăm urgent. După discuțiile mele de azi la EUCOM este clar că, deși ucrainenii luptă cu curaj în Est, sunt depășiți de ruși. Aceste sisteme MLRS pot ajuta la echilibrarea situației pe teren în favoarea Ucrainei”, a spus senatorul Robert Portman. În opinia sa, administrația Biden nu trebuie să se abțină de la acordarea de asistență Ucrainei de teama de a „provoca” Rusia. „Statele Unite și aliații noștri trebuie să ofere Ucrainei instrumentele de care are nevoie pentru a câștiga acest război”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG