Linkuri accesibilitate

Senatul american limitează dreptul președintelui Trump de a lansa operațiuni militare împotriva Iranului


Ceremoniile din Iran marcând 40 de zile de la uciderea generalului Soleimani într-un atac american cu dronă.

Senatul american, controlat de republicani, a votat o rezoluție prin care sunt limitate posibilitățile președintelui Donald Trump de a lansa operațiuni militare împotriva Iranului. O rezoluție similară a fost deja adoptată în Camera reprezentanților luna trecută. Rezoluțiile nu sunt obligatorii.

Rezoluția din Senat, susținută de ambele partide, precizează că președintele nu poate folosi forțele militare împotriva Iranului decât dacă Congresul declară război sau aprobă o operațiune militară. Președintele a criticat inițiativa, susținând că „trimite un semnal de slăbiciune” dar un senator democrat, coautor al rezoluție, a replicat că „respectul pentru domnia legii nu este un semnal de slăbiciune”. Potrivit constituției, numai Congresul poate declara război.

Controversa a fost provocată de decizia președintelui Donald Trump, de a ordona în decembrie anul trecut, un atac cu dronă împotriva generalului iranian Quasem Soleimani, comandant al forțelor Quds din Gărzile revoluționare iraniene, care se afla în Irak. Soleimani a fost ucis iar Iranul a replicat cu atacuri împotriva a două baze din Irak, care găzduiau trupe americane. Congresul a fost informat despre decizia președintelui după uciderea lui Soleimani.

XS
SM
MD
LG