Linkuri accesibilitate

Senatul kazah aprobă amnistierea participanților la protestele din ianuarie


Protestele care au avut loc în ianuarie, în Kazahstan, au făcut cel puțin 238 de victime

Camera superioară a parlamentului kazah, Senatul, a aprobat un proiect de lege prin care se acordă amnistie în masă pentru sute de persoane acuzate și încarcerate în legătură cu protestele antiguvernamentale violente din ianuarie, care au făcut cel puțin 238 de victime.

Proiectul de lege aprobat de Senat la 27 octombrie trebuie să fie semnat de președintele Qasym-Zhomart Toqaev pentru a deveni lege. Potrivit textului proiectului de lege, amnistia va avea efecte asupra a peste 1500 de persoane care au fost arestate și inculpate pentru implicarea lor în protestele din 4-7 ianuarie, precum și în dispersarea manifestanților.

Cei care au comis infracțiuni minore vor fi eliberați și toate acuzațiile împotriva lor vor fi retrase, în timp ce celor care au fost condamnați pentru infracțiuni grave li se vor reduce pedepsele cu închisoarea la jumătate sau trei sferturi. Persoanele găsite vinovate de terorism, extremism, înaltă trădare, corupție și organizarea de tulburări publice nu vor beneficia de efectele amnistiei, se arată în proiectul de lege.

Toqaev anunțase planul de amnistie în masă la începutul lunii septembrie, în condițiile în care grupurile pentru drepturile omului și activiștii politici din această națiune din Asia Centrală au cerut o anchetă completă privind reprimarea sângeroasă a protestelor.

Poliția kazahă exhumează cadavrele victimelor protestului din ianuarie împotriva voinței familiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG