Linkuri accesibilitate

Separatiștii pro-ruși din Ucraina reinstituie pedeapsa cu moartea


Un prizonier de război este escortat de militari ai republicilor autoproclamate în timpul schimbului de prizonieri între Ucraina și republicile separatiste în apropierea punctului de trecere Mayorsk din regiunea Donețk, 16 aprilie 2022

Separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei au anulat în 12 iulie moratoriul asupra pedepsei cu moartea, la câteva săptămâni după ce au condamnat la moarte trei străini capturați pe câmpul de luptă.

Denis Pușilin, șeful unei grupări separatiste susținute de Rusia în regiunea ucraineană Donețk, a semnat un decret care ridică moratoriul asupra pedepsei cu moartea, se arată într-o declarație citată de agenția de presă de stat rusă TASS.

Cei trei străini - britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Saaudun Brahim - au fost condamnați la moarte în iunie de separatiști pentru „activități de mercenariat”. Toți trei spun că serveau în armata ucraineană când au fost capturați de separatiștii pro-ruși în timp ce luptau împotriva forțelor ruse. În prezent, ei așteaptă o decizie în procesul de apel.

Alți doi britanici care au fost capturați la 1 iulie au fost acuzați, de asemenea, de desfășurarea de „activități de mercenariat”, iar un site pro-Kremlin a declarat că aceștia - Dylan Healy, lucrător umanitar, și Andrew Hill, voluntar militar - vor fi acuzați și condamnați la fel ca și ceilalți prizonieri.

Separatiștii au mai capturat și alți luptători străini, inclusiv doi cetățeni din Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea ca prizonierii să fie împușcați și a declarat că Rusia nu va interveni în jurisdicția a ceea ce el a numit Republica Populară Donețk, pe care Moscova a recunoscut-o ca fiind independentă cu trei zile înainte de a lansa invazia sa în Ucraina. „Da, este cea mai înaltă măsură de pedeapsă, dar este în legislația noastră și nu are legătură cu procesul ulterior de recunoaștere a Republicii Populare Donețk de către alte state", a declarat Natalia Nikonorova, care s-a identificat ca fiind ministrul de externe al republicii. Doar Rusia și Siria au recunoscut zona Donețkului ca fiind independentă.

La 30 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a avertizat Moscova că trebuie să se asigure că pedepsele cu moartea nu sunt puse în execuție. Moscova a declarat că hotărârile CEDO nu mai au nicio influență asupra Moscovei, deoarece parlamentul a pus capăt jurisdicției Curții de la Strasbourg în Rusia, printr-o lege adoptată în iunie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG