Linkuri accesibilitate

Autoritățile sârbe interzic marșul EuroPride, invocând posibile acte de violență


Poliția la protestul activiștilor LGBT+ împotriva interzicerii marșului Europride, 13 septembrie 2022

Autoritățile sârbe au interzis marșul EuroPride cu doar câteva zile înainte ca manifestația paneuropeană să aibă loc la Belgrad, stârnind un val de proteste din partea organizatorilor evenimentului LGBT.

Belgrade Pride a anunțat pe Twitter, la 13 septembrie, că poliția sârbă a interzis marșul EuroPride din acest an, înmânând organizatorilor notificarea oficială.

Organizația a promis „să folosească toate mijloacele legale disponibile pentru a anula această decizie”. Ulterior, Ministerul de Interne a confirmat pentru RFE/RL că marșul EuroPride, care urma să aibă loc pentru prima dată la 17 septembrie la Belgrad, a fost interzis.

Un contra-protest programat pentru aceeași zi a fost, de asemenea, interzis. Ministerul a declarat că există „un risc ridicat ca siguranța participanților la ambele marșuri pe traseele anunțate să fie pusă în pericol, precum și siguranța celorlalți cetățeni”.

Interdicția vine la doar câteva zile după ce o demonstrație anti-Pride organizată la Belgrad de grupuri de dreapta, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Sârbe și al patriarhului său, a cerut ca mitingul EuroPride să fie interzis. Marșul a atras mii de persoane, amenințând cu contramanifestații și alte măsuri dacă EuroPride va continua.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG