Linkuri accesibilitate

Serbia: președintele Alexandar Vučić anunță victoria partidului său în alegerile parlamentare


Președintele Aleksandar Vucic, la sediul partidului de guvernământ, după anunțarea primelor estimări ale rezultatelor scrutinului
Președintele Aleksandar Vucic, la sediul partidului de guvernământ, după anunțarea primelor estimări ale rezultatelor scrutinului

Președintele sârb Alexandar Vučić a anunțat victoria partidului de guvernământ la alegerile parlamentare, desfășurate duminică în Serbia, în ciuda boicotului din partea partidelor de opoziție și a preocupărilor cu privire la epidemia de coronavirus.

Potrivit unor rezultate preliminare anunțate de Centrul pentru alegeri libere și democrație, în favoarea Partidului Sârb al Progresului (SPP) al președintelui Vučić și-au dat votul peste 63% din alegători.

„Sunt în politică de mai mult timp, dar nu am trăit niciodată un moment ca acesta! Noi am reușit să câștigăm cea mai încredere a poporului din istoria Serbiei, în condițiile în care puțini au crezut în asta”, a declarat președintele Alexandar Vučić, într-un discurs ținut la sediul SPP.

Potrivit rezultatelor preliminare, pe locul doi după partidul de guvernământ se situează partenerul acestuia din coaliţia de guvernământ, Partidul Socialist al ministrului de Externe, Ivica Dacic, cu peste 10% din voturi. Conform estimărilor, formațiunea opoziției, Alianța Patriotică Sârbă, al cărei lider este primarul comunei Belgradul Nou, Aleksandar Šapić, va ieși cel mai probabil pe locul al treilea, cu aproape 4% din sufragii. Restul partidelor nu au reușit să depășească pragul de 3%.

Pentru cele 250 de fotolii din parlamentul unicameral al Serbiei au concurat 21 de formațiuni politice. Rata de participare la alegeri a fost de 59,4%. Comisia Electorală Centrală din Serbia urmează să anunțe rezultatele finale ale scrutinului în cel mult 96 de ore de la încheierea votului, urmând să prezinte mandatele parlamentarilor nou aleși în termen de 10 zile.

Popularitatea lui Vucic a crescut în ultimele luni, inclusiv datorită modului în care autoritățile au gestionat criza provocată de pandemia de coronavirus. Coaliția de guvernare conservatoare a lui Vucic promovează integrarea Serbiei în UE, dar și relațiile bune cu Rusia și China.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG