Linkuri accesibilitate

Serebrian despre „ideile de federalizare” | Maia Sandu a discutat cu șeful SRI despre reforma SIS


Șeful SRI Eduard Hellvig și președinta Maia Sandu, Chișinău, 17 august 2022
Șeful SRI Eduard Hellvig și președinta Maia Sandu, Chișinău, 17 august 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Autoritățile de la Chișinău sunt „mai departe ca oricând de orice gânduri sau idei de federalizare”, susține, într-un interviu acordat portalului Jurnal.md, Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare. „[…] Noi dorim regiunea transnistreană în componența R. Moldova, dar nu cu orice preț. Prețul nu poate fi independența R. Moldova”, a subliniat Serebrian. Vicepremierul a mai spus că proiectul de reunificare nu trebuie să prejudicieze buna funcționare a R. Moldova, iar reunificarea țării trebuie făcută atunci când va exista o situație geopolitică mai prielnică.
  • Președinta Maia Sandu Despre a discutat despre nevoia reformării Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Raul Hellvig, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Portalul Anticorupție relatează că în opinia Maiei Sandu reforma SIS presupune o reducere a domeniilor de control și o întărire a capacităților de personal. Alte subiecte discutate de Sandu cu șeful SRI țin de nivelul sporit al riscurilor de securitate din regiune.
  • Veronica Drăgălin, noul procuror-șef Anticorupție, a început seria de întrevederi cu reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, pentru a stabili „noi contacte de colaborare”. Ziarul de Gardă scrie despre o primă întâlnire a Veronicăi Drăgălin la Ambasada americană din R. Moldova. Discuțiile au vizat nevoile actuale ale Procuraturii Anticorupție și identificarea sprijinului necesar întăririi capacităților instituționale ale Procuraturii.
  • În contextul protestelor din ultima perioadă din Găgăuzia, președinta Maia Sandu a declarat într-un interviu la Bălți că se văd încercări de destabilizare în interesul altei țări. Trebuie făcută diferența dintre protestele obișnuite și acțiunile de destabilizare sau promovare a războiului, a spus Maia Sandu, citată de NewsMaker. „[...] Vreau să facem diferența între acțiuni de protest, care pornesc de la nemulțumirile oamenilor” – spune Maia Sandu – și „[...] partea când se încearcă destabilizarea țării la solicitarea sau pornind de la interesele altei țări”.
  • Devierile tarifare de peste 2 miliarde de lei, care vor fi acumulate de compania Moldovagaz în următoarea perioadă, urmează să fie incluse inevitabil în tariful pentru gaze achitat de către consumatori, potrivit șefului companiei Vadim Ceban, citat de Mold-Street. Portalul descrie situația financiară a Societății Moldovagaz ca fiind „critică”. În primele șapte luni, devierile tarifare ale companiei se cifrează la 954 de milioane de lei, iar în august și septembrie se va adăuga la acestea peste un miliard de lei. Moldovagaz solicită din nou sprijinul Guvernului sub formă de ajutor direct, sau prin achitarea unor datorii istorice ale Termoelectrica. Moldovagaz a cerut Gazpromului prelungirea până la terminarea trimestrului patru a termenului de achitare a consumului de gaze pentru august.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean a atras în mod special atenția știrea despre declarația președintei Maiei Sandu că cea mai gravă consecință a propagandei ruse se vede în societate la oamenii care justifică războiul din Ucraina, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • O altă știre populară este aceea a Europei Libere despre singurul absolvent de etnie romă al unui liceu din Soroca, Șerban Foca, care își va continua studiile la Universitatea Tehnică, după ce a fost respins de la Medicină.
  • Pe Instagram atenția publicului s-a concentrat pe știrea potrivit căreia procurorii au cerut prelungirea mandatului de arest pentru fostul președinte Igor Dodon, acesta replicând că în acest fel s-ar urmări izolarea lui de societate.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG