Tot mai multă nerăbdare în legătură cu demisia lui Eduard Harunjen, procurorul general în care noile autorităţi văd „ultima redută” a regimului oligarhic. Îl vom întreba astăzi pe Sergiu Litvinenco, deputatul PAS şi şeful Comisiei parlamentare juridice, care sunt alternativele.
Europa Liberă: Ați afirmat, dle Litvinenco, că președintele, șeful statului este cel care ar putea să-l demită pe procurorul general, Eduard Harunjen, chiar și fără modificarea legii pe care noua majoritate a inițiat-o în Parlament, iar motivul ar fi că a fost numit atunci, la momentul numirii, cu încălcări. Aș vrea să înțelegem, înainte de toate, chiar credeți că ați găsit o soluție pe care alții, inclusiv șeful statului nu o vede sau e așa, un nou mesaj transmis procurorului?
Sergiu Litvinenco: „În primul rând, trebuie să spunem că Harunjen trebuie să plece de la conducerea Procuraturii
Harunjen trebuie să plece de la conducerea Procuraturii Generale și lucrul acesta este clar pentru toată lumea ...
Generale și lucrul acesta este clar pentru toată lumea, probabil și pentru el. În cursul acestor săptămâni au fost transmise foarte multe mesaje din partea cetățenilor, din partea societății civile, din partea oricărui observator că acest procuror general nu poate rămâne în fruntea Procuraturii din foarte multe motive – lipsa reformelor în ceea ce privește organele Procuraturii, Procuratura rămâne în continuare un organ de tip stalinist, vîșinskian, care execută ordine politice; pentru lipsa progresului în ceea ce privește furtul miliardului, putem vorbi chiar și de sabotarea anchetei, în general.”
Europa Liberă: Iar Maia Sandu a adăugat, vineri, că ar primi informații despre numeroase ilegalități și nimic nu urmează din partea Procuraturii.
Sergiu Litvinenco: „Exact. În continuare au loc furturi masive de mijloace, de bani din banii cetățenilor prin fel de fel de scheme și acum suntem într-o situație destul de delicată. Bunăoară, chiar și eu primesc foarte multe petiții, scrisori și suntem într-o dilemă. Adică cum? În mod normal, aceste materiale trebuie să fie transmite după competențe Procuraturii Generale. Întrebarea este: cum să transmiți Procuraturii Generale în situația în care acolo este cineva care obstrucționează orice anchetă când e vorba de bani publici?”
Europa Liberă: O să vă rog să ne dați niște detalii pe care ni le puteți oferi în legătură cu asta, dar întrebare: vreți să spuneți că Igor Dodon poate demite procurorul acum , fără ca vreo instanță să spună că „da, a fost numit cu încălcări”?
Sergiu Litvinenco: „Desigur că îl poate demite. Eu am făcut și o scurtă analiză. Este vorba de articolul 57 alineatul (1) din Legea Procuraturii, care spune care sunt circumstanțele în care poate fi încetat raportul de serviciu cu un procuror, inclusiv cu procurorul general. Alineatul (3) al acestui articol spune că, în cazul referirii la alineatul (1), încetarea mandatului sau încetarea raportului de serviciu se constată prin decret prezidențial.
Când ne uităm în temeiurile respective, există un așa temei care spune că procurorul poate fi demis în cazul în care se constată ulterior numirii sale cel puțin un motiv pentru care persoana nu poate fi numită în funcția de procuror. Și eu vreau să aduc aminte tuturor ceea ce s-a întâmplat în luna noiembrie 2016, atunci când cu încălcarea a cel puțin două prevederi din Legea cu privire la Procuratură Harunjen a fost desemnat în funcția de procuror general.
Prima mare problemă – din luna februarie 2016, Eduard Harunjen era procuror general ad interim, interimar. Conform mai multor decizii ale Curții Constituționale procurorul general ad interim are exact aceleași atribuții și competențe ca și un
La funcția de procuror general nu poate candida cineva care a fost jumătate de an înainte de concurs în calitate de membru al acestui Consiliu Superior al Procurorilor ...
procuror general plenipotențiar, inclusiv calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. De aici în lege există o incompatibilitate. Deci la funcția de procuror general nu poate candida cineva care a fost jumătate de an înainte de concurs în calitate de membru al acestui Consiliu Superior al Procurorilor. Prin urmare, avem prima incompatibilitate, deci Harunjen nici nu putea fi admis la concursul respectiv pentru ocuparea funcției de procuror general, pentru că el era incompatibil, el executase anterior...”
Europa Liberă: Să ne oprim la asta, pentru că e cea mai serioasă din cele pe care Dvs. le-ați enumerat. Dar Curtea Constituțională deja a spus „nu”?
Sergiu Litvinenco: „Curtea Constituțională a spus „nu” printr-o...”
Europa Liberă: Mă refer la o sesizare pe care a trimis-o Igor Dodon...
Sergiu Litvinenco: „A trimis-o dl Cobzac atunci, deci Curtea Constituțională a spus „nu”, exact așa cum Curtea Constituțională a spus că 90 de zile...”
Europa Liberă: Mă refer la sesizarea pe care Președinția a înaintat-o Curții Constituționale atunci când a vrut să conteste numirea lui Harunjen și atunci a invocat aceleași motive, iar Curtea i-a spus „nu”, că-i prea târziu.
Sergiu Litvinenco: „Haideți să concretizăm. Interpelarea aceasta a fost depusă de către deputatul Grigore Cobzac la Curtea Constituțională. Au fost inserate aceleași motive, Curtea – foarte important aici! – a emis o decizie de inadmisibilitate, adică altfel zis a spus că ea nu este competentă să examineze această speță.
Totodată, așa cum Curtea ne-a mai obișnuit, inclusiv așa cum Curtea a stabilit în cazul celebrei deja decizii că trei luni sunt egale cu 90 de zile, a dat la final, între altele, niște propoziții prin care, de facto, a interpretat prevederile legii și a spus că nu este încălcată legea, totul s-a petrecut în condițiile legii, cu toate că Curtea Constituțională nu este competentă să interpreteze legea. Parlamentul este unica autoritate, care constituțional are competența să ofere interpretare oficială unei legi.”
Europa Liberă: Să admitem, dle Litvinenco, dar uitați-vă, am discutat ieri-seară cu mai mulți autori ai Legii Procuraturii, cea adoptată în 2016. Toți mi-au spus că legea a fost gândită astfel încât rolul președintelui, a șefului statului, numirea, destituirea procurorului să rămână unul formal totuși, pentru că așa ar fi firesc, ca să nu existe chiar în lege un mecanism de influență politică asupra procurorului. Așa a fost gândită această lege, cuvântul hotărâtor trebuie să aparțină Consiliului Procurorilor. Ceea ce Dvs. propuneți, nu credeți că nu e în spiritul legii?
Sergiu Litvinenco: „Asta este scris în lege. În articolul 57 alineatul (3) se spune că constatarea circumstanțelor cu privire la alineatul (1), adică inclusiv a acestei situații, ține de competența președintelui republicii. Dar haideți să revenim la
Spiritul acestei legi a fost încălcat chiar de către Harunjen și de către cei care au fost în componența acelui Consiliu Superior al Procurorilor, pentru că selectarea procurorului general trebuia să se facă în mod independent ...
spiritul acestei legi. Deci, spiritul acestei legi a fost încălcat chiar de către Harunjen și de către cei care au fost în componența acelui Consiliu Superior al Procurorilor, pentru că spiritul legii spunea că selectarea procurorului general trebuia să se facă în mod independent, fără ca acești membri ai Consiliului Superior al Procurorilor să fie subordonați vreunui anumit concurent în acest concurs. Iată că situația aceasta nu s-a întâmplat atunci, pentru că toți membrii CSP-ului de atunci erau subordonații lui Harunjen. Vă dați seama?!
Deci, niște membri subordonați unui anumit șef fac concurs și urmează să stabilească cine este învingătorul acestui concurs. Clar că învingătorul acestui concurs va fi șeful acestor procurori. Deci este un nonsens în general toată această procedură și, de fapt, legea a prevăzut-o prin aceste două situații de
Harunjen a fost desemnat învingător de către propriii subordonați...
incompatibilitate, cumva spiritul ei era în sensul în care să nu poată exista această subordonare a celor care evaluează față de cel pe care îl evaluează. Din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Deci, încă o dată: Harunjen a fost desemnat învingător de către propriii subordonați, ceea ce din start încalcă atât litera, cât și spiritul legii.”
Europa Liberă: Să admitem, dle Litvinenco, că aveți dreptate și reușiți să-i convingeți pe colegii Dvs. mai întâi, mai apoi – pe președinte, iar următoarele autorități imediat ce vin folosesc exact aceleași proceduri, adică invocă felul cum l-ați demis pe Harunjen și ați numit un alt procuror și-l demit pe procurorul numit urmare a acestei demisii. Va fi bine așa?
Sergiu Litvinenco: „Adică vreți să spuneți că noi...”
Europa Liberă: Puterea, la precedent mă refer. Cât de stabil în funcție se va simți un procuror general după ce va avea mereu, iată, va simți deasupra capului „sabia asta a lui Damocles”, că poate fi demis oricând, dacă se schimbă ceva în configurația politică?
Sergiu Litvinenco: „Nu există așa ceva. Noi vorbim de încălcări foarte grave, care s-au produs la momentul desemnării lui Harunjen în funcția de procuror general. Noi când vom face
Am propus ca acest concurs de recrutare în funcția de procuror general să nu fie organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, dar de către o comisie mixtă...
concursul, îl vom face de așa o manieră, încât să nu existe astfel de probleme. Deci, într-un proiect de lege care va fi votat curând, în general, noi am propus ca acest concurs de recrutare în funcția de procuror general să nu fie organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, dar de către o comisie mixtă în care să intre atât membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, cât și persoane din afară, cum ar fi experți internaționali, cum ar fi experți din societatea civilă. Deci vom face astfel încât să nu existe absolut nicio influență a acestor membri ai CSP-ului...”
Europa Liberă: Dvs. știți mai bine decât mine că oponenții politici mereu vor găsi motive prin care să spună că n-a fost bine. Totuși, dle Litvinenco, nu credeți că poate ar fi mai bine pentru viitor să vă înarmați cu răbdare, să așteptați poate pleacă dl Harunjen singur, fără să schimbați nici legea, nici să reconsiderați niște situații anterioare? Poate ar fi mai bine pentru viitor asta, nu?
Sergiu Litvinenco: „Dna Barbăroșie, deja de o lună de zile toată societate, toată țara așteaptă demisia acestui Harunjen, dar el nu pleacă. Probabil mai are niște indicații de la Plahotniuc
De o lună de zile toată societate, toată țara așteaptă demisia acestui Harunjen, dar el nu pleacă ...
pe care le primește în continuare, probabil Plahotniuc mai mânuiește niște scheme în cadrul sistemului actual, poate vrea să mai ascundă niște scheme. Deci, încă o dată repet: demiterea procurorului general nu este un moft, nu este ceva ce ține de ordin politic, ci este o necesitate, fiindcă acest procuror mimează absolut tot ce trebuie să facă o procuratură. Reiterez aici: în continuare se fură milioane și milioane din banul public, din banii cetățenilor, dar dl procuror nu face absolut nimic.”
Europa Liberă: Dl Litvinenco, e clar ce spuneți dar iată așa o întrebare am la Dvs.: nu există riscul să înlocuiți răul nu cu binele, ci cu un rău mai mic, căci noul procuror nu va fi găsit oare tot în sistemul vechi, considerat nociv, că n-o să-l luați doar din altă parte, nu?
Sergiu Litvinenco „Nu neapărat. Pentru noi cel mai important este ca procurorul să fie unul independent. Când spun
Pentru noi cel mai important este ca procurorul să fie unul independent...
„independent”, am în vedere atât independent față de politicieni, indiferent de care politicieni – de cei care astăzi sunt la putere, de cei din opoziție –, cât și de diverse grupuri de interese. Deci, Legea cu privire la Procuratură spune foarte clar: „procurorii își îndeplinesc atribuțiile în mod independent, ei se supun legii”, dar...”
Europa Liberă: Dar unde o să-l găsiți? Despre asta era întrebarea, că și Harunjen când a fost numit pretindea că a fost independent sau continuă să pretindă.
Sergiu Litvinenco: „Nu mi-am făcut iluzii niciodată în privința lui Harunjen, pentru că au fost de-a lungul timpul atâtea informații despre el, informații compromițătoare, informații care vorbesc despre foarte...”
Europa Liberă: Cum îi asigurați această independență despre care vorbiți?
Sergiu Litvinenco: „În primul rând, este nevoie să transmitem un mesaj că concursul va fi unul obiectiv. Asta este foarte important! Nu vom mima un concurs, așa cum s-a mai făcut. Și atunci, în situația în care există o astfel de percepție, evident că vom putea fi în situația în care la acest concurs să aplice mai mulți potențiali candidați buni, da? După care eu cred că există oameni chiar și în sistem. Eu nu știu dacă viitorul procuror general va fi din sistem, va fi din afara sistemului, va fi din țară sau va fi din afara țării, dar eu cred că noi putem găsi un om care ar corespunde criteriilor prevăzute de lege atât ca literă, cât și ca spirit și va îndeplini acele prevederi legale așa cum prevede legea...”