Linkuri accesibilitate

Sergiu Litvinenco: Sistemul judecătoresc trebuie să rămână în afara ingerințelor politice, numai că noi nu avem unul adecvat


Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Un interviu cu șeful Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău.

Corespondenta noastră a discutat cu deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, șeful comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, despre desemnarea noului procuror general și alte aspecte ale reformei justiției:

În dialog cu Sergiu Litvinenco (PAS): Sistemul judecătoresc trebuie să rămână în afara ingerințelor politice...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:50 0:00
Link direct



Europa Liberă: Ce ziceți Dvs., se împotmolește reforma în sistemul judecătoresc sau o scoateți la liman?

Sergiu Litvinenco: „Nu se împotmolește în niciun caz, mergem înainte. Proiectul legii este transmis la Comisia de la Veneția, experții Comisiei de la Veneția au fost la noi săptămâna trecută, urmează să meargă și o delegație din Republica Moldova în curând la Veneția și mergem cu legea înainte, nu există premise, deocamdată cel puțin, pentru a spune că ar fi vorba de altceva sau de a schimba demersul la Guvern.”

Europa Liberă: Cel puțin, doi demnitari importanți – șefa Executivului, Maia Sandu, și șeful statului, Igor Dodon, – au păreri diferite despre convocarea Adunării generale a judecătorilor. Care ar fi compromisul din moment ce Maia Sandu crede că ar fi o piedică în procesul de reformare a sistemului justiției, iar Igor Dodon îndeamnă coaliția de guvernare să nu recurgă la ingerințe și sistemul judecătoresc să rămână în afara influenței politicului?

Sergiu Litvinenco: „Sigur că sistemul judecătoresc trebuie să

Sistemul judecătoresc trebuie să rămână în afara ingerințelor politice...


rămână în afara ingerințelor politice, doar că trebuie să luăm în considerare faptul că această acțiune este valabilă pentru un sistem judecătoresc adecvat. Or, e clar că noi doar sistem judecătoresc nu avem în Republica Moldova și lucrul acesta este clar pentru oricare observator independent. Din punctul meu de vedere, există într-adevăr niște reacții din partea unor grupuri de judecători și această doleanță foarte operativă, și aceste decizii luate cu viteza luminii, dacă putem spune așa, și într-adevăr ele mie foarte mult îmi aduc aminte de deciziile Curții Constituționale, când erau anulate hotărâri care nici nu existau ca atare, deci nu existau o serie de hotărâri și cel puțin fără a cunoaște foarte multe detalii din interior, după mine, lucrurile sunt foarte asemănătoare, dar iarăși asta nicidecum nu poate influența angajamentele noastre de a reforma sistemul judecătoresc și de a promova noua lege care ține de evaluarea externă a judecătorilor Curții Supreme de Justiție și de reformare a Curții Supreme de Justiție în general.”

Europa Liberă: Și dacă aici există păreri diferite, credeți că găsiți consens pentru a alege viitorul procuror general? Foarte mulți experți spun că acesta urmează să fie testul cel mai important pentru a se cunoaște dacă PSRM-ACUM vor merge mai departe să guverneze împreună.

Sergiu Litvinenco: „Da, este o etapă într-adevăr importantă, curând trebuie să fie lansată, inițiată preselecția pentru concursul la funcția de procuror general, noi am aprobat legea. Legea în

Sper că noi vom implementa legea respectivă atât ca literă, cât și ca spirit și nimeni nu va încerca să pună bețe în roate, pentru că este un element fundamental pentru dezvoltarea Republicii Moldova...


principiu este destul de clară din punctul de vedere al procedurii și al etapelor pe care trebuie să le parcurgem pentru a avea un procuror general. Eu tare sper că noi vom implementa legea respectivă atât ca literă, cât și ca spirit și nimeni nu va încerca să pună bețe în roate, pentru că este un element fundamental pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Trebuie să avem un procuror general independent care să facă reforme, care trebuie să sancționeze și să întreprindă toate măsurile pentru ca cei care au furat și au delapidat bugetul public să fie sancționați și pentru că de asta depind și celelalte aspecte asumate de către Guvern, inclusiv dezvoltarea economică a țării și îmbunătățirea nivelului de viață al oamenilor, pentru că lucrurile sunt interdependente și fără justiție nu poți realiza celelalte.

Eu sper tare că noi vom merge înainte și în conformitate cu prevederile legii care a fost aprobată, promulgată și intrată în vigoare vom alege în timp de o lună, o lună și jumătate noul procuror general...”

Europa Liberă: Inițial ați promis că acesta ar putea să fie desemnat până la început de octombrie, acum ziceți că până în noiembrie.

Sergiu Litvinenco: „Deci, conform Legii nr. 128, plus-minus așa, în a doua parte a lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, iată, cam aici; asta, după calendarul pe care l-am făcut eu pentru mine.”

Europa Liberă: Opoziția parlamentară vă critică dur intenția de a face curățenie în sistemul judecătoresc și chiar declară că ați vrea să politizați și mai mult instituțiile de drept și să aveți la cheremul dvs. justiția.

Sergiu Litvinenco: „Politizate mai mult decât pe timpul Partidului Democrat eu nu cred că pot să fie sistemul juridic, Procuratura și

Sistem judecătoresc, care a fost controlat în totalitate de Partidul Democrat a anulat alegeri, deci nu poate exista de principiu o politizare mai mare decât a făcut-o PD ...


sistemul judecătoresc, pentru că pe timpul Partidului Democrat aceste structuri au fost cel mai politizate și au existat comenzi politice, și lucrul acesta l-au recunoscut inclusiv în rapoartele instituțiilor internaționale. Acest sistem judecătoresc, care a fost la îndemână și controlat în totalitate de Partidul Democrat a anulat alegeri, deci nu poate exista de principiu o politizare mai mare decât a făcut-o Partidul Democrat.

Noi nu vrem să politizăm, dimpotrivă, noi vrem să avem un procuror general independent. Când spun independent – și lucrul acesta îl repet de fiecare dată când am ocazia –, vorbim că trebuie să fie independent atât de cei care îl numesc în funcție, adică mă refer la Ministerul Justiției, CSP, președinte, cât și independent de partide politice, indiferent că ar fi partide din cadrul guvernării sau din opoziție, dar și de diferite grupuri de interese care pot funcționa pe lângă partide sau pot funcționa în afara partidelor politice. Noi avem nevoie de un procuror independent.

Sigur că opoziția de asta și e opoziție, trebuie să critice, dar uneori

Când de politizare ești învinuit de partidul care a politizat justiția cel mai mult este cumva neserios ...


critica trebuie să se bazeze pe anumite lucruri reale care au o legătură logică între ceea ce spui și ceea ce ai făcut. Or, atunci când de politizare ești învinuit de partidul care cel mai mult a politizat justiția este cumva neserios.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce ziceți, felul în care încearcă actualmente Procuratura Generală să identifice pe cei care au fost implicați în jaful secolului, în mai multe privatizări, concesionări, totul se face în corespundere cu buchia și spiritul legii?

Sergiu Litvinenco: „Sunt anumite acțiuni destul de curajoase, din punctul meu de vedere, pe care le-a întreprins conducerea ad interim, interimatul Procuraturii Generale, vorbim de unele progrese, dacă putem spune așa, atât în dosarul furtului miliardului, cât și în dosarul concesionării aeroportului. Cele cinci cereri de ridicare a imunității unor deputați din Parlament vorbesc despre faptul că Procuratura se mișcă. Sigur că până la atingerea unui rezultat mai este mult, dar spre deosebire de ceea ce a fost anterior când, practic, procurorii făceau totul ca să nu se descopere jaful secolului, dar dimpotrivă făceau totul pentru a ascunde urmele, pentru a-i ascunde pe toți cei care au participat. Este o diferență foarte mare.

Și în raport cu Șor, aduceți-vă aminte cum instituțiile statului au tărăgănat implicit examinarea dosarului atât în instanță, cât și procurorii, de exemplu, în instanță o jumătate de an nu a fost tradusă sentința dată de Judecătoria sectorului Buiucani, după care a durat un an de zile expertiza pe care trebuia să o realizeze o instituție subordonată Ministerului Justiției.

Deci, este cerul și pământul, după mine, cum se mișcă procurorii, mă rog, până la schimbarea conducerii acesteia și după, dar bineînțeles că așteptăm și sentințele, sentințe de condamnare, toți cei care au participat, care au ajutat, care au fost complici trebuie să fie sancționați conform prevederilor legii penale, bineînțeles, cu respectarea tuturor drepturilor, cu respectarea principiului prezumției nevinovăției, dar toți trebuie să fie deferiți justiției și să răspundă conform legii pentru faptele pe care le-au comis sau nu le-au comis, dar trebuiau să le facă, având în vedere statutul lor de funcționari sau demnitari.”

Europa Liberă: Unii spun că ridică mari semne de întrebare revenirea lui Viorel Morari la Procuratura Anticorupție, în fruntea acestei instituții.

Sergiu Litvinenco: „Nu știu. Sigur că este o problemă această revenire, dar înțeleg că acolo a existat o soluție amiabilă, pentru că Morari a fost demis din funcția lui de procuror anticorupție absolut ilegal, dar bineînțeles că este o problemă, pentru că dl Morari, chiar dacă lumea spune că este profesionist, este cumva asociat cu activitățile Procuraturii Anticorupție în perioada când aceasta era sub controlul lui Plahotniuc, acum indiferent de nivelul de implicare al acestuia în diferite dosare, dar nu sunt eu în măsură cred că să comentez mai mult, pentru că sunt întrebări la procurori, la procurorul general interimar, el trebuie să spună care sunt raționamentele luării unei astfel de decizii. Eu înțeleg că, chiar dacă o astfel de decizie nu era luată în mod amiabil, avea să fie decizia instanțelor judecătorești și într-un fel având în vedere că conform Legii cu privire la Procuratură, procedurile de eliberare au fost încălcate flagrant, oricum dl Morari avea să revină în funcția respectivă pe cale judecătorească, dar întrebările probabil trebuie să le adresați procurorului general.”

XS
SM
MD
LG