Linkuri accesibilitate

Serviciul britanic de informații: Armata rusă a avansat mai puțin decât își planificase


Rusia și-a „consolidat apărarea” în sudul Ucrainei, continuând în același timp atacurile asupra pozițiilor ucrainene din estul regiunii Donețk, dar nu a reușit să avanseze decât aproximativ 10 kilometri în ultima lună pe „cea mai de succes axă” de atac din această zonă, potrivit serviciilor de informații militare britanice.

În ultima sa evaluare, pe 9 august, Serviciul britanic de informații militare a declarat că forțele rusești nu au avansat mai mult de trei kilometri în altă parte în Donețk, una dintre cele două regiuni estice în care separatiștii susținuți de Rusia au deținut mari porțiuni de teritoriu în ultimii opt ani. Un astfel de ritm este „aproape sigur semnificativ mai mic decât cel planificat”, se spune în buletinul informativ. „În pofida utilizării continue și intense a artileriei în aceste zone, Rusia nu a reușit să genereze suficientă infanterie de luptă capabilă să asigure progrese mai substanțiale”, a precizat acesta.

Serviciile de informații britanice au avertizat anterior, la 8 august, că Rusia folosește mine antipersonal în efortul de a-și apăra și menține liniile de apărare, cu riscurile rezultate atât pentru militari, cât și pentru populația civilă locală.

Statul Major General al armatei ucrainene informa în dimineața zilei de 9 august că armata rusă continuă ofensiva spre orașele-satelit Bahmut și Avdiivka din estul regiunii Donețk, încercând să provoace „pierderi maxime” forțelor ucrainene. Forțele aeriene rusești bombardează instalații militare în direcția Donețk, în sprijinul artileriei și al altor operațiuni terestre menite să disloce unitățile ucrainene de pe linia frontului.

Între timp, șeful companiei ucrainene de energie nucleară Enerhoatom a cerut ca centrala nucleară Zaporojie să fie declarată zonă liberă de militari pentru a evita o catastrofă nucleară. Șeful administrației locale, instalat de ruși, a fost citat de Interfax, care a declarat la 8 august că centrala funcționează „în mod normal”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG