Linkuri accesibilitate

Serviciul rus de securitate susține că iPhone-urile a mii de diplomați au fost piratate


Apple a oprit anul trecut vânzările directe de iPhone-uri în Rusia din cauza invaziei Kremlinului în Ucraina vecină (foto arhivă)
Apple a oprit anul trecut vânzările directe de iPhone-uri în Rusia din cauza invaziei Kremlinului în Ucraina vecină (foto arhivă)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că mii de iPhone-uri aparținând diplomaților țării au suferit un atac masiv de hacking.

FSB a declarat pe 1 iunie că hackerii ar fi vizat iPhone-urile diplomaților care lucrează la ambasadele și consulatele rusești din țări membre ale NATO, foste republici sovietice, precum și din China, Israel și Siria.

Serviciul secret rus nu a oferit detalii sau dovezi ale presupusului atac cibernetic, spunând doar că hackerii au folosit o aplicație „necunoscută” care vizează părți vulnerabile ale sistemului operațional iOS.

„Informațiile obținute de serviciile speciale rusești indică o cooperare strânsă între compania americană Apple și comunitatea de securitate națională, mai exact cu Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA), și confirmă faptul că politica declarată de asigurare a confidențialității datelor personale ale utilizatorilor de dispozitive Apple nu corespunde realității”, se spune în comunicatul FSB, fără a oferi informații care să susțină acuzația.

Apple a negat acuzația, declarând, conform Reuters că „nu a colaborat niciodată cu niciun guvern pentru a introduce un backdoor în vreun produs Apple și nu o va face niciodată”. NSA a refuzat să comenteze, potrivit agenției de știri.

Declarația FSB a fost emisă cu câteva ore înainte ca firma antivirus Kaspersky Lab, cu sediul la Moscova, să afirme că un număr nedezvăluit de iPhone-uri ale angajaților săi au fost sparte cu ajutorul unui malware sofisticat.

Kaspersky a precizat că „atacul cibernetic extrem de complex, cu țintă profesionistă” a exploatat vulnerabilitățile sistemului de operare iOS și că informațiile din telefon au fost apoi transmise către serverele de la distanță. Kaspersky a spus că campania de hacking a vizat „conducerea de vârf și de mijloc a companiei”.

Kaspersky a publicat, de asemenea, un raport tehnic în care spune că a observat „activități suspecte care proveneau de la mai multe telefoane cu iOS”, în timp ce monitoriza traficul pe propria rețea Wi-Fi a companiei. Raportul, care prezintă modul în care ar fi funcționat programul de hacking, susține că compania a creat copii de rezervă off-line pentru a inspecta iPhone-urile și a spus că primele urme ale hackingului datează din 2019 și că acesta este în curs de desfășurare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor de la Moscova că declarația FSB „merită atenție”, dar că „nu avem autoritatea” de a restricționa utilizarea iPhone-urilor de către oficiali. Peskov a adăugat că, în timp ce unii dintre oficialii de la Kremlin folosesc iPhone-uri, alții au început, de asemenea, să înlocuiască iPhone-urile cu alte mărci.

Presa rusă relata în martie că unor oficiali ruși li s-ar fi spus să renunțe la iPhone-urile lor din cauza temerilor legate de securitate.

Apple și NSA s-au confruntat anterior în legătură cu securizarea unei așa-numite uși ascunse (backdoors) care să permită accesul la datele utilizatorilor. Compania a refuzat cu tărie acest lucru.

În 2021, a fost înregistrată o spargere în masă a produselor Apple prin intermediul programului de spionaj Pegasus creat de o companie israeliană, NSO Group. Programul a fost folosit de agențiile de informații din alte țări. Apple a dat în judecată NSO Group.

Apple a oprit anul trecut vânzările directe de iPhone-uri în Rusia din cauza invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina vecină. Cu toate acestea, există încă programe de import legalizate pentru a aduce telefoanele în țară și a le vinde fără permisiunea companiei.

XS
SM
MD
LG