UOC este o ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina care, anterior, s-a aflat sub jurisdicția Patriarhiei ortodoxe ruse de la Moscova. Biserica din Ucraina a rupt legăturile cu Moscova în luna mai din cauza invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, dar a fost acuzată că menține legături cu Rusia.
SBU a declarat într-un mesaj pe Telegram că a adunat „dovezi rezonabile privind implicarea lui Pavlo, fost abate al Lavrei Kiev-Pechersk, la incitarea la ură religioasă, la justificarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei” și la negarea crimelor de război înfăptuite de armata rusă în Ucraina.
„În special, s-a stabilit că, în discursurile sale publice, [Pavlo] a insultat în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor, a umilit opiniile credincioșilor de alte religii și a încercat să instige la atitudini ostile față de aceștia, făcând, pe de altă parte, declarații care au justificat sau negat acțiunile țării agresoare”, se spune în comunicat.
SBU a confirmat trimiterea notificării calității de suspect lui Pavlo în temeiul a două articole din Codul penal ucrainean - incitarea la ură interreligioasă, precum și justificarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei.
O notificare - sau aviz - a calității de suspect este un instrument juridic din legislația de procedură penală din Ucraina care servește la notificarea unei persoane că este suspectată de comiterea unor infracțiuni penale.
„În prezent, se desfășoară investigații la locurile de reședință și de ședere temporară ale persoanei implicate. Măsurile de demascare a infracțiunii au fost efectuate sub îndrumarea procedurală a Procuraturii Generale”, a raportat SBU.
SBU nu a furnizat informații despre presupusa convocare a lui Pavlo pentru anchetă sau despre presupusa plasare a acestuia în arest la domiciliu, așa cum au relatat unele publicații.
Această evoluție a faptelor survine în contextul în care membrii UOC au refuzat să părăsească Lavra Pecersk până la 29 martie, așa cum au ordonat autoritățile ucrainene.
Pavlo le-a spus credincioșilor pe 29 martie că UOC nu va părăsi locul până nu se va judeca procesul intentat săptămâna trecută pentru a opri evacuarea.
Mănăstirea din secolul al XI-lea și sit din patrimoniul mondial UNESCO, cunoscută și sub numele de Mănăstirea Peșterilor, este deținută de guvernul ucrainean, iar agenția care supraveghează proprietatea a notificat UOC la începutul acestei luni că reziliază contractul de închiriere începând cu data de 29 martie.
Cu toate acestea, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat la 29 martie că nu se va recurge la forță pentru a-i evacua pe reprezentanții UOC, în ciuda refuzului călugărilor de a părăsi situl istoric. Vorbind la televiziunea ucraineană, Danilov a declarat că, deși nu va avea loc nicio evacuare, mănăstirea trebuie să fie predată guvernului ucrainean.
„Dacă cineva crede că are dreptul de a nu respecta legile țării noastre, atunci greșește profund.... Legile Ucrainei trebuie să fie respectate de toată lumea”, a declarat Danilov. El a adăugat că se așteaptă ca călugării să plece în liniște.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) este principala biserică ortodoxă din țară. Un sondaj realizat în 2020 a arătat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai OCU, în timp ce 14% au declarat că sunt membri ai UOC.