Linkuri accesibilitate

Sesiune extraordinară parlamentară la București pentru legile justiției


Comisia Iordache are misiunea să discute până la finalul săptămânii toate amendamentele la Codul Penal.

Douăsprezece state aliate ale României au reacționat față de perspectiva modificării legilor justiției. Semnatarii apelului cer tuturor părților implicate în modificarea codurilor penale să evite „schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției” și se declară îngrijorați că schimbările ar putea împiedica cooperarea internațională „în domeniul aplicării legii”, afectând negativ „lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.”

Acest comunicat a fost publicat astăzi, în chiar ziua în care Comisia pentru modificarea legilor justiției, așa-numita comisie Iordache, a început discuțiile pe marginea amendamentelor la Codul Penal (cel mai important fiind cel referitor la abuzul în serviciu) și după ce Camera Deputaților și Senatul au decis să discute modificările la Codul Penal ba chiar și Codul Administrativ în sesiuni extraordinare. Senatul și-a mai propus să voteze noua lege a Curții de Conturi și mult-criticata Ordonanță de urgență pentru înființarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Corespondența zilei de la București cu Sorin Șerb
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Deși Comisia Iordache lucrează asiduu, iar Senatul a adoptat modificările la Codul de procedură în prima jumătate a acestei luni la foc automat, discuțiile în Cameră pe această temă păreau că pot aștepta până la începutul viitoarei sesiuni în toamnă. Însă lucrurile s-au precipitat. Decizia unei sesiuni extraordinare de două săptămâni (adică între 2 și 19 iulie la Cameră și între 3 și 19 iulie la Senat) este o măsură de forță majoră dovedind starea de nervozitate care domnește printre politicienii puterii după pronunțarea sentinței de trei ani și jumătate pentru Liviu Dragnea, acuzat de abuz în serviciu (cu un prejudiciu de o sută de mii de lei), și după anunțul DNA că a trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh, consilieră de stat a Viorică Dăncilă, în dosarul Belina. Pe când era ministru, ea ar fi atribuit o insulă la Dunăre și brațul de apă aferent Consiliului județean Teleorman care, la rându-i, l-ar fi închiriat printr-o procedură considerată ilegală unei firme private controlată de apropiați ai lui Liviu Dragnea. Tensiunea a crescut și mai mult după ce DNA a făcut apel, cerând majorarea pedepsei pentru condamnarea de abuz în serviciu a șefului Camerei Deputaților. Toate drumurile și dosarele procurorilor par să ducă la Liviu Dragnea care va avea o lungă vară fierbinte.

După ce s-a anunțat sentința în dosarul de abuz în serviciu, liderul PSD a ieșit de la lucrările Comitetului executiv flancat de aghiotanții săi de la partid, spunând că e gata de luptă și că nu va mai umbla cu mănuși. Părea să vrea adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Penal, ceea ce, cred unii, i-ar deschide o portiță de scăpare la apel. Ulterior, după ce înșiși partenerii de coaliție au respins posibilitatea, a revenit afirmând că redefinirea abuzului, deși asumată de partid, nu va fi adoptată prin ordonanță de urgență, ci va fi dezbătută în Parlament pe baza avizului comisiei pentru legile justiției. „(...) Am înţeles că sunt 16 sau 18 variante privind abuzul în serviciu, spunea liderul PSD. Totuşi nu putem sta la nesfârşit cu un articol care este neconstituţional. Nu putem să stăm cu o legislaţie schioapă doar aşa pentru că ţipă unii”. Făcea, evident, aluzie la protestatarii din Piața Victoriei și, fără să vrea, la statele aliate care au avertizat România împotriva unor modificări pripite și interesate. De altfel, și Comisia de la Veneția stă cu ochii pe mișcările legislativului și a anunțat că va emite un punct de vedere referitor la pachetul de modificări către sfârșitul lunii iulie. Dar, ținând cont de programarea sesiunii extraordinare, pe liderii coaliției majoritare nu-i interesează acest punct de vedere.

Iar Liviu Dragnea se grăbește pentru că-l ajung alte dosare din urmă. Spune că a respectat prea riguros procedurile și că astfel ar fi lăsat deschise portițe pentru amânări, retrimiteri la comisie sau în plen. „Am respectat absolut toate termenele. De fapt le-am lungit și le-am tot lungit și nu e cazul,” spunea el, dând de înțeles că va adopta o linie mai fermă. Imediat după aceea, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a anunțat sesiunea extraordinară.

Comisia Iordache are, așadar, misiunea să discute până la finalul săptămânii toate amendamentele la Codul Penal. Este vorba, printre altele, despre acele modificări referitoare la statutul deținuților, la grațieri și amnistii, la condițiile în care pot fi reduse

Cea mai importantă modificare este cea referitoare la abuzul în serviciu pentru care parlamentarii PSD ar vrea să se stabilească un prag de două sute de mii de euro sau de lei (mai mare așadar decât în dosarul lui Dragnea)..

pedepsele, la reglementarea executării pedepsei. Sunt subiecte delicate, care au stârnit controverse aprinse în spațiul public și pe scena politică. Însă, cum spuneam, cea mai importantă modificare este cea referitoare la abuzul în serviciu pentru care parlamentarii PSD ar vrea să se stabilească un prag de două sute de mii de euro sau de lei (mai mare așadar decât în dosarul lui Dragnea) în vreme ce ministrul Justiției a cerut ca acesta să fie de 1900 de lei. Și, după cum arată deciziile de relaxare a pedepselor luate de comisia Iordache, este foarte posibil ca noua definire a abuzului în serviciu să fie cea care va fi votată în sesiunea extraordinară a celor două camere parlamentare. Poate înainte de recursul în dosarul de abuz al lui Liviu Dragnea.

XS
SM
MD
LG