Linkuri accesibilitate

Sinceritate fără precedent: Peskov spune că „alegerile prezidențiale sunt o birocrație costisitoare”


Kremlin spokesman Dmitry Peskov (file photo)
Kremlin spokesman Dmitry Peskov (file photo)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evaluat sincer și cinic mecanismele democrației din Rusia.

Într-un interviu pentru The New York Times, el a spus că alegerile prezidențiale din Rusia „nu sunt cu adevărat democrație, sunt o birocrație costisitoare”.

Rusia va organiza anul viitor alegeri prezidențiale pe care se așteaptă să le câștige președintele Vladimir Putin, pe fondul celei mai severe represiuni politice de pe vremea sovietică.

Peskov a declarat pentru The New York Times că Putin „va fi reales anul viitor cu peste 90% din voturi”.

Putin, care este primul lider al Rusiei de la sfârșitul anului 1999, a distrus în mare măsură elementele de democrație și libertate care prinseseră rădăcini după prăbușirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.

El i-a închis pe cei care-l contestă, și-a aservit sistemul judiciar și a eliminat libertatea presei, transformând în mare măsură alegerile în farse folosind buletine de vot falsificate și manipulând rezultatelor votului.

Cu toate acestea, Kremlinul a continuat să insiste că alegerile rusești sunt corecte și libere.După publicarea articolului din The New York Times pe 6 august, Peskov a susținut că a fost citat greșit de către publicația de știri din SUA.

Într-un interviu acordat agenției de presă RBK mai târziu pe parcursul aceleiași zile, Peskov a încercat să-și reformuleze comentariile, spunând că Rusia „teoretic” nu trebuie să organizeze alegeri prezidențiale pentru că „este evident că Putin va fi reales”.

Nu este clar cine ar încerca să candideze împotriva lui Putin într-un mediu în care aproape orice critică la adresa liderilor ruși duce la hărțuire și investigații.

Rusia a prelungit săptămâna trecută pedeapsa de închisoare a celui mai popular lider al opoziției, Aleksei Navalnîi, la 19 ani, ceea ce înseamnă că acesta ar putea rămâne după gratii până în 2040.

Navalnîi, care a investigat corupția la cele mai înalte paliere ale guvernului rus, a fost condamnat pentru acuzații de extremism pe care le respinge, spunând că toate acuzațiile sunt motivate politic.

El este doar unul dintre câțiva lideri ai opoziției care au fost condamnați la pedepse lungi de închisoare pe baza unor acuzații false de când Putin a lansat o invazie a Ucrainei în urmă cu 17 luni.

XS
SM
MD
LG