Linkuri accesibilitate

Singapore: ultimele pregătiri pentru summitul Trump-Kim


Întâlnirea din Singapore la o televiziune din Seoul, Coreea de Sud
Întâlnirea din Singapore la o televiziune din Seoul, Coreea de Sud

Națiunile Unite au cerut ca subiectul drepturilor omului să fie inclus pe agendă.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a spus luni, 11 iunie, că summitul său din Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea „avea un rezultat foarte frumos”, în vreme ce oficiali din cele două țări puneau la punct ultimele detalii ale reuniunii la vârf.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat la o conferință de presă luni că pregătirile merg destul de repede și că „ar putea ajunge la deznodământul logic chiar mai devreme decât se anticipa”.

Discuțiile dintre Trump și Kim se vor concentra asupra armelor nucleare ale Phenianului și a eforturilor de denuclearizare a peninsulei coreene.

Summitul oferă „o ocazie fără precedent de a schimba traiectoria relațiilor noastre, aducând pace și prosperitate” Coreii de Nord, a mai spus Pompeo.

„Suntem gata să oferim asigurările de securitate necesare angajării Coreii de Nord în denuclearizare. Suntem gata să trecem la acțiuni care le vor furniza destulă siguranță ca fie conștienți că denuclearizarea nu este ceva care se termină rău pentru ei. Dimpotrivă, că ea duce la un viitor mai luminos și mai bun pentru locuitorii Coreii de Nord”, a spus Pompeo.

Șeful diplomației americane a refuzat însă să anticipeze dacă ar fi posibilă o soluție rapidă, spunând în schimb că summitul ar urma să pună bazele „muncii grele care va urma”.

Dacă renunță la armele nucleare, Coreea de Nord va avea un viitor mai bun. Mâine vom avea cele mai clare indicii de până acum dacă președintele Kim Jong Un împărtășește cu adevărat această viziune”...

Președintele Trump merge la întâlnire cu încredere, cu o atitudine pozitivă, și dornic de progrese. El a spus limpede că dacă renunță la armele nucleare, Coreea de Nord va avea un viitor mai bun. Mâine vom avea cele mai clare indicii de până acum dacă președintele Kim Jong Un împărtășește cu adevărat această viziune”.

Pompeo a mai spus că nord-coreenii trebuie să atingă obiectivul unei denuclearizări complete, verificabile și ireversibile și că în caz contrar sancțiunile nu vor fi ridicate.

Trump și Kim au sosit în Singapore la interval de câteva ore la 10 iunie, pregătindu-se pentru summitul de pe insula Sentosa, primul la care participă un președinte american în exercițiu și un lider nord-coreean.

La un prânz de lucru cu premierul țării-gazdă Lee Hsien Loong, Trump s-a declarat optimist, spunând: „vom avea o întâlnire privată mâine și cred că poate avea un rezultat foarte frumos”.

Duminică, Trump spusese că își va da seama „în cel mult un minut” dacă Kim este cu adevărat dispus să renunțe la armele nucleare.

În ajunul summitului, refugiați din Coreea de Nord și activiști pentru drepturile omului au cerut să fie discutate abuzurile din Coreea de Nord.

„Nu e momentul să ne concentrăm asupra armelor nucleare, e momentul să ne concentrăm asupra felului cum Coreea de Nord își oprimă cetățenii”, a spus Yeonmi Park, un fugar care trăiește în prezent la New York.

Națiunile Unite au cerut și ele ca subiectul drepturilor omului să fie inclus pe agendă. „Drepturile omului, pacea și securitatea sunt interconectate, cu siguranță”, a spus Tomas Ojea Quintana, raportor special ONU asupra situației din Coreea de Nord.

Între timp, Iranul a sfătuit Coreea de Nord să aibă grijă cum negociază cu Trump și să nu uite că el a denunțat acordul nuclear din 2015, dintre Iran și puterile nucleare. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Bahram Ghasemi, a spus la 11 iunie că Trump și țara lui trebuie privite cu pesimism, fiind cunoscute pentru „abandonarea tratatelor și încălcarea obligațiilor lor”.

Mai optimiste s-au arătat în ajunul summit-ului autoritățile Chinei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de externe a spus că China dorește ca summitul să fie „încununat de succes” și să aibă „un rezultat pozitiv”, să aducă progrese în efortul de denuclearizare și spre soluționare diferendului din peninsula coreeană.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG