Linkuri accesibilitate

Singura graniță deschisă pentru cetățenii ruși spre UE a rămas cea cu Finlanda


Punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Finlanda
Punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Finlanda

Începând de luni, granița dintre Finlanda și Rusia este singura care a rămas deschisă pentru cetățenii ruși spre Uniunea Europeană.

Spre deosebire de țările baltice și Polonia, Finlanda nu a restricționat complet intrarea turiștilor ruși cu vize Schengen eliberate de celelalte state membre UE.

Finlanda a redus cu aproape 90% numărul de vize turistice eliberate cetățenilor ruși, dar așteaptă o decizie comună a UE înainte de a bloca intrarea rușilor cu viză Schengen, care în opinia guvernului de la Helsinki ar încălca principiile de bază ale acestei vize.

Premierul Sanna Marin a indicat că va fi gata să blocheze intrarea rușilor, dacă reprezintă o amenințare de securitate. De asemenea, ministrul de externe Pekka Haavisto a semnalat că este pregătit pentru măsuri mai stricte, însă ar prefera să urmeze o directivă comună a UE pe această temă.

Pe rețelele de socializare, mulți finlandezi au scris că le este „rușine” de țara lor, dar cele mai dure critici au venit din Estonia

Directorul general al serviciilor consulare de la Ministerul finlandez de Externe, Jussi Tanner, a încercat să explice poziția autorităților de la Helsinki:

„De ce Finlanda nu se pregătește să interzică intrarea - sau emiterea de vize - pentru cetățenii ruși? Încerc să explic. Autoritatea publică trebuie să respecte întotdeauna cu strictețe legea și nu credem că o interdicție generală a vizelor (sau interdicția de intrare) pentru o naționalitate este compatibilă cu legea.”

XS
SM
MD
LG