Linkuri accesibilitate

SIPRI: puterile nucleare își vor consolida probabil arsenalele în următorii ani


Rachete intercontinentale DF-41 la parada militară de la Beijing, China, 1 octombrie 2019

Cele nouă puteri nucleare, inclusiv Statele Unite și Rusia, își vor mări și moderniza probabil arsenalele de focoase nucleare și vor fi mai vocale în acest sens în următorul deceniu, ceea ce reprezintă o „tendință îngrijorătoare”, afirmă un influent think tank în cel mai recent studiu anual al său.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI) a declarat, pe 13 iunie, în raportul său anual pentru 2022 că, în ciuda unei reduceri nesemnificative a numărului de focoase nucleare anul trecut, se așteaptă ca arsenalele să crească în următorii 10 ani.

„Cele nouă state care dețin arme nucleare - Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și (Coreea de Nord) - continuă să își modernizeze arsenalele nucleare și, chiar dacă numărul total al armelor nucleare a scăzut ușor între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, acest număr va crește probabil în următorul deceniu”, a precizat SIPRI.

„Există indicii clare că reducerile care au caracterizat arsenalele nucleare globale de la sfârșitul Războiului Rece au luat sfârșit”, a declarat Hans M. Kristensen, senior fellow asociat la Programul pentru arme de distrugere în masă al SIPRI și director al Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG