Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: se plănuiesc atacuri chimice în Siria care să fie puse pe seama regimului sirian


Declarațiile de marți ale liderului de la Kremlin sporesc tensiunile dintre Rusia și Occident.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova va cere oficial o anchetă internațională asupra a ceea ce Occidentul susține că a fost un atac chimic lansat săptămâna trecută de guvernul sirian împotriva unor civili din provincia Idlib.

În prima sa luare de poziție după ce Statele Unite au atacat o bază aeriană siriană ca răspuns la presupusul atac chimic, Putin a criticat ferm atacul american, și a spus că Rusia va cere unei agenții ONU de la Haga să investigheze această chestiune.

Rusia și Siria pretind că gazul toxic ce a ucis zeci de civili într-un oraș din provincia Idlib în 4 aprilie ar fi fost degajat după ce mai multe bombe guvernamentale au lovit un depozit de arme chimice controlat de rebeli, o aserțiune respinsă de Occident și despre care secretarul de stat american Rex Tillerson a spus că nu e nici plauzibilă nici credibilă.

Vladimir Putin a mai spus marți la Kremlin că Rusia are informații despre atacuri-provocări cu arme chimice care să fie puse pe seama guvernului sirian.

Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia a auzit de asemenea că Statele Unite ar intenționa să bombardeze suburbiile capitalei siriene Damasc.

Declarațiile de marți ale lui Putin sporesc tensiunile dintre Rusia și Occident înaintea vizitei la Moscova a secretarului de stat american Rex Tillerson, care urmează să aibă discuții în 12 aprilie cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Vorbind în 11 aprilie după reuniunea miniștrilor de externe din G7, șeful diplomației americame a spus că Rusia trebuie să aleagă dacă va trece de partea Americii în Siria sau va rămâne de partea lui Bașar al-Assad, a Iranului și a mișcării Hizbollah din Liban.

Miniștrii de externe G7 s-au întîlnit la Lucca, în Italia, cu șefii diplomațiilor aliate din Orientul Mijlociu pentru a discuta criza siriană. La discuțiile de la Lucca, opiniile privind luarea de măsuri mai aspre împotriva Rusiei pentru sprijinul acordat lui Assad au fost împărțite.

Rex Tillerson a spus însă că prioritatea în Siria și Irak rămâne înfrîngerea grupării Statul Islamic, iar Moscova trebuie să decidă dacă se raliază cu Statele Unite pentru atingerea acestui obiectiv.

Între timp, premierul Marii Britanii Theresa May și președintele american Donald Trump au căzut de acord să încerce să convingă Rusia să nu-l mai sprijine pe președintele sirian Bașar al-Assad.

O purtătoare de cuvînt al lui May a spus că cei doi lideri și-au exprimat într-o convorbire telefonică speranța că un progres în rezolvarea crizei din Siria va fi înregistrat săptămâna asta când secretarul de stat american Rex Tillerson se va afla la Moscova.

Rusia a arătat însă puține semne pînă acum că vrea să se despartă de aliata ei de lungă durată Siria, care pune la dispoziția Moscovei cîteva din singurele ei baze aeriene și maritime din regiunea mediteraneană.

Deși spune că nu poate controla tot de face Damascul, Kremlinul a fost pînă acum de partea lui Assad, și a criticat aspru atacarea de către americani săptămâna trecută a unei baze aeriene siriene de unde sa spus că a fost presupusul atac cu arme chimice care a ucis aproape o sută de civili în Siria săptămâna trecută. (LȘ)

XS
SM
MD
LG