Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | „Șirul greșelilor” pe care le-a comis guvernarea și care au dus la rezultatele „neașteptate” ale alegerilor de duminică


Președintele țării nu a fost ales în primul tur și urmează să se confrunte în cel de-al doilea, care va avea loc pe 3 noiembrie, iar referendumul a trecut la limită cu un rezultat pro-aderare de doar 50,38% din sufragii.
Președintele țării nu a fost ales în primul tur și urmează să se confrunte în cel de-al doilea, care va avea loc pe 3 noiembrie, iar referendumul a trecut la limită cu un rezultat pro-aderare de doar 50,38% din sufragii.

Guvernarea „s-a aventurat” într-un exercițiu electoral necesar R.Moldova, dar extrem de periculos pentru a fi realizat fără să fi desființat „această grupare criminală”, care, fiind dirijată de Rusia, cumpără voturile alegătorilor, afirmă analistul politic Igor Boțan în podcastul „Dincolo de Știri”.

Iar pentru că nu a întreprins suficiente măsuri de blocare a activității acestei structuri infracționale, condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, Republica Moldova se află în acest moment într-o situație inedită, fiind teren de experimente pentru Federația Rusă, susține în continuare analistul politic Nicolae Negru, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului.

Potrivit lui, în această campanie electorală, Kremlinul „a experimentat” diverse mecanisme și scheme de subminare a democrației R.Moldova, pe care nu le-a mai folosit nicăieri până acum.

„Acolo, la Moscova, sunt laboratoare care gândesc tot felul de scheme. Promsviazbank nu s-a implicat fiindcă Șor l-a rugat pe guvernator să se implice. Lucrul ăsta nu s-a făcut fără indicația de sus. E o bancă de stat, nu este glumă”, a afirmat și Nicolae Negru.

Șirul greșelilor pe care le-a comis guvernarea PAS poate fi continuat cu modalitatea de selectare a cadrelor în instituțiile statului, care a fost și ea defectuoasă și care explică deficiențele de comunicare atât cu alte forțe politice pro-europene, care s-au simțit marginalizate, cât și cu întreaga societate, consideră în continuare comentatorul Nicolae Negru.

„Actuala guvernare se simte ca într-un castel de fildeș, într-un palat de cristal în care nici vânt rece nu-i ajunge. Din păcate, vedem că abia după rezultatul la aceste alegeri și la referendum dau semne că vor să comunice”, a continuat Igor Boțan, potrivit căruia rezultantul „neașteptat” al referendumului nu este chiar atât de neașteptat. Sondajele de opinie, potrivit lui Igor Boțan, arătau încă din februarie o scădere a opțiunii moldovenilor pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar acest lucru ar fi trebuit să alarmeze autoritățile.

„Dorința cetățenilor de a se integra în UE a coborât până la 50%, dar semnalul a fost trecut ușor cu vederea”.

Un alt factor important, de care partidul aflat la guvernare, dar și celelalte forțe politice pro-europene nu au ținut cont, este cultura politică a populației R.Moldova, care, potrivit sondajelor de opinie, arată că aproape jumătate din populație nu este interesată de politică. Acest dezinteres, mai spune comentatorul, le-a picat bine grupărilor criminale, care „au exploatat sărăcia și dezinteresul oamenilor pentru politică cu cadouri electorale”.

„Peste 40% dintre cetățenii moldoveni nu se interesează de politică, iar cei săraci și cei care au venituri pentru a acoperi strictul necesar sunt la aproape 50% în Republica Moldova. Și probabil că sunt mulțimi care se suprapun - mulțimea celor care nu se interesează de politică, pentru că au grijile cotidiene pe capul lor”, spune Igor Boțan.

Nicolae Negru vede în votul de duminică, la referendum și alegerile prezidențiale, și „o anumită criză morală și de derută” prin care trece societatea moldovenească, iar Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei ar fi contribuit la adâncirea ei.

„În aparență, acest război din Ucraina ar fi trebuit să le dea de gândit unor cetățenii, credeam eu - majorității cetățenilor. Rusia a invadat Ucraina, distruge, ucide și așa mai departe. Și cu toate astea, Putin rămâne politicianul cel mai popular din Republica Moldova. Ce se întâmplă în cazul de față? Funcționează creștinismul? Biserica Ortodoxă, în loc să joace un rol pozitiv, dimpotrivă sprijină acest război, îl romantizează, îi spune război sfânt și așa mai departe. Deci eu cred că această criză morală a fost adâncită de implicarea în politică a Bisericii”, a punctat Nicolae Negru.

Totuși, toată această situație poate fi explicată, potrivit analistului. Guvernarea are un mandat marcat de prea multe dificultăți, precum criza pandemică, criza economică, cea energetică, războiul din Ucraina, creșterea prețurilor, inflația, trei ani de secetă – toate și-au spus cuvântul.

„Nu cred că vreo altă guvernare putea să treacă această încercare mult mai bine decât actuala guvernare”, a precizat în concluzie Nicolae Negru.

Duminică, pe 20 octombrie, în R.Moldova au avut loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional privind consfințirea aderării la UE ca obiectiv strategic al Republicii Moldova.

Președintele țării nu a fost ales, pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 voturi și urmează să se confrunte în cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 3 noiembrie, iar referendumul a trecut la limită cu un rezultat pro-aderare de doar 50,38% din sufragii.

Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Igor Boțan (stânga), Nicolae Negru (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.
Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Igor Boțan (stânga), Nicolae Negru (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 24 octombrie:

  • După alegeri, autoritățile, dar și președinta în exercițiu, Maia Sandu, au anunțat despre fraude electorale în proporții deosebit de mari, care au atentat la democrația statului. Sute de persoane au fost deja documentate, iar Centrul Național Anticorupție a anunțat că sancțiunile aplicate pentru această infracțiune s-ar ridica la un total de aproximativ 1 milion de lei.
  • Duminică vor avea loc primele dezbateri electorale între cei doi candidați rămași în cursa pentru prezidențiale. La ce întrebări ar trebui să răspundă ei ca să convingă electoratul să-i voteze.
  • Lideri occidentali i-au felicitat pe moldoveni pentru votul lor în favoarea integrării europene. Aprecieri doar entuziaste, de încurajare sau și loc de prudență sau chiar de preocupare?
  • Și cum poate fi explicat procentul mai ridicat al votului pro-european printre rezidenții transnistreni la referendum, în contrast cu cel covârșitor antieuropean în autonomia găgăuză sau substanțial în alte regiuni? Până la ce limită a firescului sunt cele peste 20 la sută din voturi NU în diasporă?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG