Linkuri accesibilitate

SIS rupe colaborarea cu FSB-ul rus


SIS nu precizează ce exact prevedeau acordurile de cooperare cu FSB și SVR.  
SIS nu precizează ce exact prevedeau acordurile de cooperare cu FSB și SVR.  

După invazia Rusiei în Ucraina, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova a sistat relațiile de cooperare cu serviciile speciale ale Federației Ruse, anunță instituția. Pe 31 iulie, SIS a demarat procedura juridică de denunțare a două acorduri cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB).

„Notificările oficiale au fost remise în adresa autorităților Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul SIS.

Totodată, SIS a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, pentru denunțarea acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).

Potrivit SIS, acordurile „nu au o aplicabilitate practică” și sunt „nefuncționale”, iar prevederile acestor documente, semnate în 1994, ar fi fost folosite de Federația Rusă în calitate de clauze juridice pentru a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea transnistreană.

SIS nu precizează ce exact prevedeau acordurile de cooperare cu FSB și SVR.

Pe 10 iulie, șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat că serviciul a destructurat „o rețea de spioni” care ar fi lucrat în favoarea Rusiei. Doi cetățeni ruși și doi moldoveni, dintre care unul se află în arest și altul este dat în căutare, sunt învinuiți de „activități dușmănoase organizate împotriva securității R. Moldova și a cetățenilor săi”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG