Guvernul de la Chișinău a aprobat proiecte de legi pentru denunțarea altor două acorduri semnate de R. Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Acestea se referă la protecția muncii și la schimbul de informații despre situațiile excepționale dintre țările membre.
Potrivit executivului, cele două acorduri sunt învechite și nu mai corespund realității.
„Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii, semnat la Moscova în anul 1994, este inaplicabil și nu a adus beneficii clare Republicii Moldova”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
El mai spus că renunțarea la acest tratat nu va afecta cetățenii moldoveni și că, în caz de necesitate, Guvernul de la Chișinău poate asigura cooperarea bilaterală pe domeniul protecției muncii, așa cum se face în prezent cu Azerbaidjan.
Ministrul a mai precizat că, în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cadrul legal și politicile de protecție a muncii au fost ajustate la practicile europene.
Cel de-al doilea acord, semnat la Ialta, în 2003, prevede schimbul de informații despre situațiile excepționale cu caracter natural și tehnogen, cooperarea informațională la lichidarea consecințelor lor și acordarea de ajutor populației sinistrate.
Guvernul moldovean nici nu a fost inclus în schimbul de informații despre situațiile excepționale, a explicat ministrul de Interne, Adrian Efros.
Premierul Dorin Recean a sugerat că denunțarea acestui acord nu va influența ajutorul pe care R. Moldova îl va oferi țărilor CSI în cazul unor situații excepționale: „R. Moldova ajută atunci când e nevoie. Și cu acord, și fără. E o chestiune de omenie și prietenie”.
Pentru a intra în vigoare, proiectele trebuie să fie votate și de Parlament.
R. Moldova a început să denunțe, rând pe rând, acordurile semnate în cadrul CSI după ce Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei.